De geneeskracht van kuzu

De geneeskracht van kuzu

Ook wel gekend als koedzoe of koezoe. 

Het is het zetmeel van een krachtige wilde wingerdplant die zich om bomen heen slingert. U kent kuzu wel: witte onregelmatige poederige brokjes, die vooral als bindmiddel gebruikt worden. Niet vooral: zeg maar uitsluitend, maar dan zowel in culinaire als in geneeskrachtige toepassingen.

Bij het eerste hoeven we geen tekening te maken, toch? Oplossen in koud water, toevoegen aan het gerecht, warm laten worden en dan ziet u het geheel al gauw indikken. Omdat de smaak zo heerlijk neutraal is kan kuzu zowel in groentenschotels, soepen, sauzen als in nagerechten (moccavla!) voor een verminderde vloeibaarheid zorgen.

Kuzu is echter ook een goed middel bij verkoudheden en griep en bij maag- en darmklachten: in ernstige gevallen kan het kuzupapje zorgen voor minder maagzuur, het legt een beschermende laag tegen de wand van slokdarm, maag en darmen en zorgt er onder meer voor dat mineralen en sporenelementen beter worden opgenomen. Van reflux over een opgeblazen gevoel en darmontsteking tot crohn en colitis: kuzupapjes helpen tegen de pijn en verminderen de ernst van de symptomen. 

Opgelet: door de bindende eigenschappen is kuzu goed bruikbaar bij diarree, maar minder aangewezen bij (de zwaarste vormen van) constipatie.

Het recept? Kom eens langs en we geven het u! 

Of kijk er uw stapel karweetjes op na.



Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken