Een heel jaar Karweetjes
De weetjes uit De Karwij vindt u in onze maandelijkse nieuwsbrief: we stellen nieuwe producten voor, vertellen wat meer over minder bekende artikelen, laten u kennismaken met eenvoudige doch smakelijke recepten, en houden u op de hoogte van sluitingsdagen, zomeruren en vakanties.
Krijgt u de Karweetjes graag iedere maand in uw bus? Laat het ons weten op info@groenewinkel.be
Veel leesplezier!
KARWEETJES FEBRUARI 2025
FEBRUARI 2025nieuw
Twee nieuwe kombuchadrankjes – er komen er nog, maar die stellen we later voor - van Smile. De Hoppy Citrus is gefermenteerde zwarte en groene thee, kombucha dus, die verrijkt is met pompelmoessap, hop, citroenzeste en -sap. Bij de Ginger Boost zijn de extra’s gemberpuree en passievruchtsap. Koud te drinken, heerlijk verfrissend, licht zuur en uitstekend dorstlessend, en ook nog eens goed voor het immuunsysteem. Santé! Fruitig op een andere manier zijn de vruchtenpurees van Luna e Terra: appel, appel-mango en appel-banaan – het zijn telkens ook de enige ingrediënten. Voor bij de maaltijd, in/als dessert, op de boterham, of als tussendoortje. Gestoofd fruit heeft geen afkoelende werking, in tegenstelling tot vers fruit, en is dus meer geschikt voor het koude(re) seizoen. Nog een drank: rijstmelk, maar deze keer in bruine statiegeldflessen, zodat de blauwe zak minder rap vol raakt. Van Pajottenlander, dat spreekt vanzelf, met 12% rijst, een ietsiepietsie zonnebloemolie en een snuifje oer-steenzout. weg en terug
Het lag in de lijn der verwachtingen: na de tridelli met tomaat en kruiden zijn ook de andere driehoekjes van Soto verleden tijd. In de plaats daarvan bieden we u burgersaan: een versie met champignons en een gerookte versie met zwarte bonen en cashewnoten. Even opwarmen in een pan of oven – klaar! Een slachtoffer van de almaar stijgende cacaoprijs is de chocoladespeculaas van Ecobiscuits: de productie is stopgezet, de voorraden zijn zo goed als uitgeput. We hebben als alternatief gekozen voor de grappige dierenfiguurtjes van SmicSmac met chocolade, en hopen dat die niet dezelfde weg op gaan. Meer godenvoedsel! Vivani heeft een wel heel speciale nieuwe soort op de markt gebracht: een 100% Santo Domingo met etherische olie van bloedappelsien. Eerst proeven, dan oordelen! De iets minder donkere chocolade (55%) met amandelen, met een heerlijk volle nootjessmaak, kent u misschien nog van vroeger.
hooikoorts
Nu de lente, en dus ook het hooikoortsseizoen ieder jaar een beetje vervroegt is het zeker niet verkeerd om al deze maand een eerste of tweede ravintsarakuur te starten. Drie tot zes weken 1 tot 3 druppels per dag innemen, en van hooikoorts hebt u de rest van het jaar amper nog of geen last meer.
verpakking
Om het gebruik van plastic zoveel mogelijk te beperken schakelen we geleidelijk aan om op glasverpakking: het voordeel daarvan is dat we verschillende groottes kunnen gebruiken, dat glas zonder kwaliteitsverlies recycleerbaar is en gewoon ook hergebruikt kan worden. We rekenen er geen leeggoed voor aan, u kiest zelf of u de glazen potjes verder gebruikt, in de glasbol gooit of terugbrengt. |
KARWEETJES MAART 2025
MAART 2025nieuw en terug
Nog twee nieuwe kombuchadrankjes, zoals beloofd: de Mighty Berry is op smaak gebracht met framboos, aardbei en hibiscus, de Original is, zoals u kon verwachten, gemaakt van enkel gefer-menteerde zwarte en groene thee.
De gondola is een broodsoort rijker: Ciabatta Olive is een glutenvrij afbakbroodje, gemaakt met meel van mais en rijst, met lijnzaad en olijven. U kan het in zijn geheel even afbakken of in schijfjes snijden voor in de broodrooster.
Terug van weggeweest is het schuurpoeder van Sonett: een effectief, geconcentreerd reinigingsmiddel voor toilet, bad en wastafel, voor fornuis en gootsteen, voor aangebrande pannen en nog veel meer. Het schuurpoeder reinigt zonder te krassen en verwijdert zelfs lichte kalkafzettingen. Opgelet: niet geschikt voor acrylglas! Het puimsteenpoeder is verrijkt met etherische oliën van salie en kajapoet uit gecontroleerde biologische landbouw. en aromatherapie
Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat kan u op verschillende manieren doen: door etherische olie van citroen te vernevelen of in een aromahanger te dragen, door tea tree driemaal daags à rato van één druppel in te nemen, door een bodylotion of -olie met daarin enkele druppels eucalyptus radiata aan te brengen, bv op de voeten, of nog: door een massage van de rug en de voeten met amandelolie met daarin olie van echte lavendel.
Hebt u, helaas, al een zware verkoudheid of griep te pakken, dan kan u best aan de slag gaan met het vernevelen van synergieën, van bv lemongrass, zoete appelsien, rozemarijn.
En dan is er natuurlijk de klassieker ravintsara, de etherische olie bij uitstek voor het bestrijden van virussen en alle soorten keelpijn. Zijn de luchtwegen pijnlijk en zit de hoest daar vast, dan is orale inname van rode tijm een prima middeltje. Ook inhaleren kan helpen: een kom vullen met heet water en daarin enkele druppels van een eucalyptussoort of bergamot. Erboven gaan hangen, een handdoek als een tentje over uw hoofd draperen en de geurige stoom inademen – er zijn ergere dingen!
Wat nog kan: een handjevol basisolie zoals amandel, avocado, sintjanskruid of jojoba mengen met telkens twee druppels etherische olie, bv van eucalyptus radiata en ravintsara, of van mirte en ravintsara, of nog van niaouli en roosgeranium. Daarmee enkele keren per dag de borststreek insmeren, de rug tussen de schouderbladen, de hals en/of de huid achter de oren.
Liever een warm bad? Meng een basisolie met 10 druppels ravintsara of 7 druppels eucaluyptus radiata en voeg dat toe aan het water. Hierin best 20 tot 30 minuten baden. Opgelet; NOOIT een etherische olie rechtstreeks in het badwater druppelen, ALTIJD eerst in een basisolie mengen! |
KARWEETJES APRIL 2025
APRIL 2025feest en zo Deze maand komen we vrijwel ongeschonden door wat sluitings-dagen betreft, met als enige uitzondering de alllerlaatste dag. Mei is andere koek, zoals u weet, en De Karwij is dan ook naar aanleiding van feestdagen allerhande gesloten op woensdag 30 april en donderdag 1 mei, en op woensdag 28 en donderdag 29 mei. Als u op dinsdag een groententas hebt kan u die data best even noteren en indien nodig een afspraak maken om uw tas na de openingsuren af te halen – het ‘dagje later’ is beide keren geen optie. Onze traditionele zomeruren beginnen op dinsdag 17 juni, maar geen nood, daar komen we nog uitgebreid op terug. Net als op de rest van de zomer. paaseitjes Die zijn er ook dit jaar, zoals altijd van Wiloco, wat betekent dat ze niet alleen bio zijn maar ook vegan en gemaakt zonder geraffineerde suiker. Er zijn twee soorten holle eitjes: zwarte en bruine, de laatste zijn met rijststroop wat lichter en smeuïger gemaakt. tomaten Pelati is het Italiaanse woord voor gepelde tomaten, dat had u al gedacht, toch? Het zijn simpelweg gepelde tomaten in tomatensap, niet meer, niet minder, geen zout erbij, geen suiker. Handig voor wie de velletjes slecht verteert, of als noodvoorraad voor in soep of spaghettisaus. Ze staan letterlijk en figuurlijk naast de passata, de gezeefde tomaten. oud en nieuw Wat levert een nog snellere maaltijd op dan even soep uit glas opwarmen? Koude soep! En dan hebben we het natuurlijk over Gaspacho, een traditioneel Spaans (voor)gerecht, dat we u in bioversie aanbieden: naast het obligate tomatensap zitten er verschillende groenten, specerijen en kruiden in, met als meest apvallende basilicum en munt. Heerlijk verfrissend! |
KARWEETJES MEI 2025
MEI 2025zomer en uren Op dinsdag 17 juni is het zover: dan beginnen onze traditionele zomeruren. De winkel is dan telkens open van 15u tot 19u, op zaterdag van 12u tot 18u. Maandag blijft sluitingsdag, op woensdag en donderdag kan u hier later terecht, op zaterdag verandert er niets. En zoals altijd kan u op afspraak voor of na de uren komen winkelen dan wel uw bestelling afhalen. Niets nieuws, dus. Wat de rest van de zomer betreft: we sluiten op zaterdag 5 juli, van 12 tot 16 augustus (week 33) en op zaterdag 30 augustus. 21 juli valt op een maandag en heeft geen gevolgen voor ons. De zomeruren eindigen op 29 augustus: vanaf 2 september kan u hier weer om 12u terecht. theemok Jawel, Yogi Tea doet het weer: u belonen met een prachtige en praktische mok als u drie pakjes Yogi thee, gelijk welke, koopt. Deze keer – want het zijn telkens andere – is de mok versierd met fijne blauwe afbeeldingen van ranken en bloemen. Wil u er graag meer dan één? We houden ze met plezier opzij voor u. Wist u dat u de thee ook kan gebruiken in bereidingen? Zoals in…. pruimen-chai muffins 2 el gebroken lijnzaad + 6 el water, 3 theebuiltjes yogi classic, 175 ml water, 70 ml sesam- of koolzaadolie, 4 el esdoornsiroop, vanillepoeder, 150 g meel, 1 tl bakpoeder, 50 g havervlokken, 50 g fijngehakte amandelen, 150 g gedroogde pruimen Doe het gebroken lijnzaad in een kom, voeg 6 eetlepels water toe en laat het 10’ wellen. Laat 3 theezakjes yogi tea classic 10’ trekken in 175 ml kokend water. Verwarm de oven voor op 200° en bereid een muffinbakvorm voor. Meng de olie, de siroop, het vanillepoeder, het gewelde lijnzaad en de thee in een grote kom. Meng het meel en het bakpoeder en voeg het daarna samen met de havervlokken en de fijngehakte amandelen toe aan de rest. Roer alles tot een glad beslag. Snij de gedroogde pruimen in kleine stukjes en schep ze door het beslag. Vul de vormpjes met 2 eetlepels per muffin, bak ze in 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. vruchtenbrood 350 ml appelsap, 3 theezakjes Immune Support, 125g vijgen, 125g rozijnen, 150g veenbessen, 50g hazelnoten, 50g walnoten, 1 appelsien, 100g gemalen amandelen, 250g meel, 2 tl bakpoeder, 3 el esdoornsiroop Kook de thee 5’ in het appelsap, snij vijgen in grove stukjes, hak rozijnen en veenbessen grof. Rooster de noten en hak ze grof. Rasp de appelsienschil en pers de vrucht uit, giet het sap met de schil en de droge vruchten in het appelsap en laat dit 20’ weken. Verwarm de oven voor op 200°, meng amandelen met meel en bakpoeder, dan het vruchtenmengsel erbij en 2 el siroop, goed roeren. Giet het deeg in een ingevette vorm en bak het brood in zowat 50’ gaar. Bestrijk het daarna met de rest van de siroop en laat het volledig afkoelen. |
KARWEETJES JUNI 2024
JUNI 2024zomeruren Op 18 juni is het zover: onze zomeruren beginnen. De Karwij is dan van dinsdag tot vrijdag open van 15u tot 19u, op zaterdag van 12u tot 18u. Op zaterdag verandert er dus niets, op woensdag en donderdag kan u hier een uur later dan gewoonlijk nog boodschappen komen doen. De groentenabonnees en andere klanten, voor wie die uren niet praktisch zijn, kunnen, zoals altijd, op afspraak komen. yannoh on the rocks Doe enkele ijsblokjes in een glas met schroefdeksel, voeg er naargelang de grootte 1 of 2 schepjes yannoh instant bij en vul het glas op met rijstemelk. Goed schudden, inschenken - smakelijk! Voor wie het glutenvrij moet zijn: instant chicorei. U vindt dat de ijsblok-jes de drank te veel verdunnen? Vries rijstemelk in. Of giet er een wolkje rijst- of sojaroom in. nieuw Uitbreiding van het glutenvrije gamma: het boekweitbrood is gemaakt van, uiteraard, boekweitmeel, maar er zit ook meel in van mais, soja, gierst en rijst, plus zonnebloempitten en appelvezels. Gemaakt met zuurdesem en al verdeeld in sneetjes: maak de picknickmand maar klaar! Stroop, het blijft een onzeker gegeven. We hebben het over appelstroop, al dan niet met peer of suikerbiet erbij. Pajottenlander lijkt er definitief mee te zijn gestopt, al wordt dat niet met zoveel woorden toegegeven, en daarom zijn we overgestapt op appelstroop van Crombach, in iets grotere verpakking, wat bij de legendarische houdbaarheid van dit product geen probleem zou mogen zijn. Nog meer broodbeleg: het chocogamma wordt maar liefst verdrievoudigd! Naast de chocospread original van No Sugar Daddies zijn er nu ook een pure versie en een met hazelnoot, allemaal vegan, bio en uiteraard suikervrij, want gezoet met dadels. Niet alleen voor op de boterham: probeer ze eens op pannenkoeken en in dessertjes! Nieuw in het hartige gamma is de ouderwetse mosterd met hele zaadjes op ciderazijn van Luce: voor in pittige groentenschotels en vinaigrettes, in broodbeleg en ovengerechten. Het doet ons veel plezier u twee nieuwe zonnecrèmes van Odyskin te kunnen aanbieden, die voor het hele lichaam geschikt zijn, met beschermingsfactor 30 en 50 (!). Het zijn vegan crèmes met minerale filters die zowel tegen UVA- als tegen UVB-stralen beschermen, waterbestendig zijn en met natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt. Ook voor deze zonnecrèmes echter geldt: opnieuw aanbrengen na een uitgebreide zwempartij, en anders om de paar uur in de buitenlucht, of u nu veel beweegt of enkel ligt te bakken en braden. |
KARWEETJES JULI 2024
JULI 2024chips Knapperige, overheerlijk smakende knabbels met een zeer mild zout- en laag vetgehalte: de kikkererwtenchips van De Rit staan voor puur genot zonder schuldgevoelens. Proeven is weten! vinaigrettes Voor wie houdt van afwisseling op het gebied van slasauzen: twee nieuwe vinaigrettes van Emile Noël. De eerste, Méditerranéenne, bevat olijfolie en balsamico-azijn plus zonnebloemolie, wijnazijn en mosterd. De tweede, Vitalité, is gemaakt met onder meer koolzaad-olie, ciderazijn en citroen. Even schudden, sprenkelen, slaatje mengen – klaar! wattenstaafjes De nieuwe doosjes bevatten dubbel zoveel wattenstaafjes - en zijn toch een heel pak goedkoper. Als dat geen dubbelgoed nieuws is! fris Van Fruji komt Ginger Beer, een pittige suikervrije frisdrank met, uiteraard, gembersap, plus citroensap, agavesiroop en karde-mon. Heerlijk verfrissend bij warm weer, en daarom steken we alvast een deel van de lading drinkklaar in de frigo. zomerhuid Ook al is het weer wisselvallig en de hemel zo nu en dan bewolkt, toch kunnen UVA- en UVB-stralen de huid schaden, rimpels en verbrandingen veroorzaken en ze voortijdig laten verouderen. De gezichtshuid beschermt u best met de gekleurde zonnebrand-crème met factor 30 van Dr Hauschka: die is waterresistent en perfect voor een dagje buiten. Om daarna wat af te koelen is er de after sun lotion, die het vochtgehalte op peil houdt, de huid kalmeert en herstelt en de bruine tint onderhoudt. De reinigingscrème, basisreiniging voor ’s ochtends en ’s avonds, werkt regulerend en egaliserend, zorgt voor een verfijnde teint en maakt de huid klaar voor de gezichtslotion; een spray die versterkt, verfrist en hydrateert, en daardoor ook geschikt is als stimulerende aftershave. Of als verfrissing: ogen dicht en even sprayen! Overdag verzorgt u de gezichtshuid met uw favoriete dagcrème (een van de vloeibare dagcrèmes, kweepeercrème, melissecrème, abrikozencrème of rozencrème) en daarover de zonnebrandcrème. ’s Nachts laat u de huid best onbedekt, zodat die de kans krijgt zichzelf te herstellen. Bent u toch licht verbrand geraakt, dan kan u een ampullenkuur doen met de conditioner gevoelige huid: de inhoud van telkens 2 ampullen verdelen over het gezicht en de hals |
KARWEETJES AUGUSTUS 2024
AUGUSTUS 2024week 33 …is zoals altijd onze sluitingsweek in de zomer: De Karwij blijft dicht van 13 tot en met 17 augustus. Laat het ons op tijd weten als u in week 32 graag een extra grote groente- en/of fruittas wil hebben! Daarna werken we nog 2 weken in zomerregime (zie onderaan), en vanaf 3 september schakelen we weer om naar de gewone uren. kroepoek Dat bestaat ook in vegan versie, zelfs met zeegroente! Wakame, om precies te zijn, en dat in een gehalte van niet minder dan 19%. Deze kroepoek is gemaakt van aardappels en tapioca, gebakken in zonnebloem- en raapzaadolie en gekruid met witte peper en zeezout. Laat maar kraken! Of dip ze, mild of pikant. komkommertijd (2) gazpacho 4 grote tomaten, 1 komkommer, 1 paprika, 1 sjalotje of kleine rode ajuin, 1 el bouillonpoeder, 3 el olijfolie, 2 el wijnazijn, snuifje peper, enkel pijpajuinen, naar wens 1 rode peper Snij de groenten in grove stukken, hou van alles een beetje opzij voor de garnering en doe de rest in een blender, samen met het bouillonpoeder, de olie en de azijn, snuifje peper erbij en op hoge stand mixen. Giet de soep in kommetjes en garneer ze met de kleine stukjes groente. tzatziki 1 komkommer, 250 ml yofu griekse stijl, 1/2 bosje verse dille, sap van 1/2 citroen, 2 el olijfolie, snuifje zout en zwarte peper Was en yinniseer de komkommer en snij die in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten met een lepel (hou ze voor soep of smoothie) en rasp de komkommer met schil en al. Laat dit even uitlekken in een vergiet. Meng de komkommer grondig met fijn-gesneden dille, yofu, citroensap, snuifje zout en snuifje peper en maak af met de olie. Lekker als bijgerecht en als broodbeleg! dadel-komkommersnack 1 komkommer, 10 medjoul dadels Was en yinniseer de komkommer, snij die in stukken van zowat 10 centimeter en die op hun beurt in lange plakjes. Snij de dadels in de lengte doormidden, haal de pit eruit, leg in iedere dadel een plakje komkommer - klaar! Handig voor op een picknick of in de brooddoos! |
KARWEETJES SEPTEMBER 2024
SEPTEMBER 2024nieuw Authentiek Italiaanse lichte tarwespaghetti van Probios, gemaakt van enkel biologische harde tarwe, zonder zout, zonder ei, het pure product van op steen gemalen meel, dat traditioneel gekneed en gevormd wordt. Het resultaat is een poreus deeg dat makkelijk de smaken van de saus in zich opneemt. En dat aan een zeer gunstige prijs! Kent u dashi nog/al? Het is een plantaardige bouillon in poedervorm, gemaakt van kombu en shiitake, die de bekende heerlijke umamismaak verleent aan uw soepen, sauzen en gerechten. De ijzerrijke zeegroente kombu wordt niet alleen gebruikt voor het koken van azuki- en andere bonen, maar vooral ook voor deze bouillon, die in veel variaties bestaat. Shiitake’s op hun beurt zijn paddestoelen die op eike- en andere stammetjes groeien. Ze zijn zeer eiwitrijk, hebben een gunstige invloed op bloeddruk en cholesterol, en ze helpen bij het afvallen door vetverbrandende eigenschappen. Er zitten 10 zakjes dashi in een pakje, elk goed voor 1,5 tot 2 liter hartig smakende soep. Zo makkelijk! teunisbloemolie Teunisbloem, een plant die haar oorsprong heeft in Noord-Amerika, staat ook bekend als nachtschoonheid: de lichtgele bloemen openen pas in de schemering. De olie wordt gewonnen door de zaden koud te persen, en die is rijk aan onverzadigde vetzuren, vooral gamma-linoleenzuur. Deze olie is geschikt voor alle huidtypes en bestrijdt rimpels, werkt hydraterend en kalmerend, gaat ontstekingen tegen en houdt de huid soepel. Voor vrouwen heeft deze olie nog meer in petto: ze brengt de hormonen in evenwicht, vermindert de effecten van PMS, reguleert de menstruatie en helpt tegen de ongemakken van de menopauze, waaronder opvliegers. Eén tot twee theelepels per dag innemen, puur of op een slaatje, maar let op: deze olie mag niet verhit worden, u kan ze best in de koelkast bewaren. U kan er ook een haarkuur mee doen – een half uur of uur in een warme handdoek laten inwerken op de lengtes – en uw nagels mee verstevigen. tempeh met kerriesaus(Koken met banaan? Waarom niet!) 1 kleine ajuin, 2 el sesamolie, kerrie, 4 el bloem, 2 1/2 dl groentebouillon, 1 banaan, 1 rolletje/pakje tempeh, shoyu, 25 g walnoten Snipper de ajuin fijn en fruit die in de olie. Voeg kwistig kerrie toe. Strooi de bloem erover en warm deze goed door. Giet er langzaam onder goed roeren de bouillon bij tot een gladde saus is ontstaan. Pel de banaan en snij die in dunne plakjes, roer de banaan door de saus. Snij de tempeh in waaiertjes of blokjes en besprenkel ze met shoyu (of tamari). Bak ze onder voortdurend omscheppen bruin in de olie. Schep ze op een schaal, giet de saus erover en bestrooi het geheel met fijngehakte walnoten. |
KARWEETJES OKTOBER 2024
OKTOBER 2024feestdagen en zo Niet deze maand, zoals u weet, maar wel in november, en dat meteen in het begin: de winkel blijft gesloten op vrijdag 1 en zaterdag 2 november. 11 november valt op een maandag en heeft daardoor geen sluiting tot gevolg. Nu we toch bezig zijn: onze vakantie begint op dinsdag 24 december. 21 december is de laatste winkeldag dit jaar. Opgelet: op zaterdag 5 oktober laat u de auto beter thuis als u naar de winkel wil komen. müsli Onze losse müsli was tot nu toe altijd de viergranenmüsli, die helaas tijdelijk niet verkrijgbaar is. We schakelen daarom over naar een rijkgevulde (maar toch niet duurdere – integendeel!) variant met veeeeel soorten noten en met zonnepitten, rozijnen en krenten en alle inlandse vlokken: haver, tarwe, rogge en gerst. Smakelijk! terug van weggeweest …en blij dat we daarmee zijn! We hebben het over de fyto-aromatische complexen van Sjankara: de bioactieve stoffen in kruiden (fyto) en de chemische verbindingen in etherische oliën (aroma) versterken elkaars therapeutische effecten, en dat is dadelijk merkbaar. Om te beginnen is er de u misschien nog bekende Ange-forte keelspray, een combinatie van etherische oliën van ravintsara en lavendelbladsalie met tincturen van rode zonnehoed, propolis en salie. Ange-forte verzacht keelpijn, verfrist de adem, werkt ondersteunend bij heesheid en een vermoeide stem. Even schudden, twee keer verstuiven onder de tong, en dat 2 tot 5 keer per dag. Pure weldaad! Het tweede is de (niet verslavende!) neusspray Cepa-forte, met niaouli, blauwe bijvoet, echte kamille (aroma) plus ajuin en heermoes (fyto). Om neus- en sinusholtes vrij te maken, beter te kunnen ademen, de ongemakken van verkoudheden en allergieën te verzachten. Even schudden en 3 tot 5 keer per dag in elke neusholte verstuiven. pralientjes De overheerlijke pralines met een vulling op basis van geroosterde pinda’s, de Peanut Butter Cups, kent u al en weet u duidelijk te waarderen. Nu kunnen we u meer lekkers voorstellen! De Almond Butter Cups zijn gemaakt van geroosterde amandelen, plus onder meer gedroogde kokosbloesemnectar, cacao-boter en kokoscreme. Voor de Hazelnut Butter Cups zijn hazelnoten geroosterd en gemengd met dezelfde ingrediënten. Allemaal per drie in een pakje, stuk voor stuk vegan en bio, gemaakt zonder palmolie of geraffineerde suiker. Mjam! |
KARWEETJES NOVEMBER 2024
NOVEMBER 2024sinterklaas Ook dit jaar is er weer lekkers allerhande, ook dit jaar blijven we trouw aan onze principes: alles is bio, vegan, suikervrij, zoals u dat van ons gewoon bent. Om te beginnen zijn er de overheerlijke, grote, ouderwets geklede speculaaspoppen, gemaakt in oude mallen: mannekes en vrouwkes. Welke zou u kiezen? Ook aan chocolade mag het niet ontbreken! Die is er in twee versies, holle bruine sinten (rijstmelkchocolade) per vier in een pakje, en met praliné gevulde volle sintjes, telkens per vijf. Van het Pajotse Fruji komt een mooie geschenkdoos met daarin vijf verschillende flesjes limonade, allemaal licht gezoet met agave-siroop: watermeloen, pompelmoes-gember, vlierbloesem, gember en citroen, en een cocktail/ mocktailboekje, in het Engels, maar geen nood: op fruji.be vindt u ze in het Nederlands. Op uw gezondheid! de dagelijkse weldaad : 2 dadels ! Verrassend ? Niet echt, dadels zijn zowat het rijkste winterfruit überhaupt. En wel hierom: Ze verbeteren de spijsvertering, verhelpen het opgeblazen gevoel en bevorderen de darmtransit, gaan zo constipatie tegen. Dadels bevatten zowel oplosbare als niet-oplosbare vezels; de eerste maken de stoelgang zachter, de tweede zorgen voor ballaststoffen: meer volume. De pectine in de vruchtjes is een voedingsbron voor het darmmicrobioom, dat op zijn beurt immuunversterkend werkt. Dadels bevatten veel natuurlijke suikers, maar dat zorgt niet voor energiepieken: door de vele vezels wordt die energie gelijkmatig vrijgegeven doorheen de dag, zodat middagdipjes verminderen. De vruchtjes zijn ook goed voor hart en bloedvaten, ze bevatten veel antioxidanten en ontstekingsremmers, bevorderen de bloedsomloop en maken dat de goede cholesterol toe- en de slechte afneemt, terwijl kalium helpt bij een teveel aan sodium. Magnesium vermindert het risico op hartinfarct en beroerte, en reguleert het hartritme. Wist u dat dadels ook goed zijn voor de huid? Acne en roodheid verminderen door de antioxidanten en de vele vitaminen en mineralen. En ja, ook de hersenen profiteren van die twee dadels per dag: choline verbetert het geheugen en de cognitieve functies, terwijl ontstekingen worden bestreden. Net als de beenderen, door de toevoer van de botversterkende mineralen magnesium, calcium en fosfor. En: dadels stabiliseren door hun lage glycemische index de bloedsuikerspiegel, wat maakt dat ze ook voor de meeste mensen met suikerziekte geschikt zijn.
Twee overheerlijke medjool dadels per dag volstaan: bij het ontbijt, in een smoothie, als tussendoortje, na de avondmaaltijd, al dan niet vooraf geweekt. Opgelet: niet bij diarree en voorzichtig bij prikkelbare darm. Na een maand merkt u het verschil al! |
KARWEETJES DECEMBER 2024
DECEMBER 2024vakantie Die begint dit jaar op 24 december: zaterdag 21 december is de laatste winkeldag. We willen u vragen ons zeker op tijd uw bestellingen te bezorgen voor producten waarvan u graag een voorraadje hebt of die u elders niet vindt, of het nu granen zijn of aardappelen of cosmetica of kattenvoer of thee of… Volgend jaar openen we terug op 21 januari, met een verse voorraad lekkere groenten en fruit, koel- en droogwaren. We wensen u alvast warme, deugddoende, ontspannen feesten in goed gezelschap en een fris nieuw jaar! hagelslag of choco chunks We waren er al even op aan ’t wachten, op een suikervrije vegan variant van het populaire brood- en dessertbeleg, en nu is het er dan eindelijk, gemaakt door de No Sugar Daddies. Een iets grotere versie dan we gewoon zijn, maar daarvoor uit de kunst kwa samenstelling: enkel cacaomassa, dadels en cacaoboter. Strooien maar! broden Na broden en broodjes van spelt, tarwe, haver, mais, rijst en boekweit is er nu een variant met (enkel!) rogge, het graan dat bij uitstek geschikt is voor mensen die veel zitten, veel hersenwerk doen en/of regelmatig last hebben van constipatie. Het gistvrije, verzadigende Fries roggebrood is zeer donker, verrassend zwaar, al verdeeld in sneetjes, klaar om te beleggen - en van te smullen! helpende thees Ze zijn verpakt in de bekende kartonnen doosjes: drie nieuwe losse theesoorten die u helpen bij verscheidene ongemakken. Laxa-T is er voor wie problemen heeft met de stoelgang en bevat zowel vuilboom als senna, naast verzachtende ingrediënten als kamille en anijs. Prosta-T is er voor de heren, met de klassieker kleinbloemig wilgenroosje, maar ook tijm, berk en brandnetel. Relax & Slaap hoeven we u niet uit te leggen: valeriaan, passiebloem en lavendel wijzen u de weg naar ontspanning en herstellende nachten. Golden Jane latte 50 ml Curcuma Jane, 200 ml plantenmelk naar keuze, snuifje kaneel, zwarte peoerbolletjes, 1 tl esdoorn- of agavesiroop Warm de plantenmelk goed door zonder die te laten koken. Roer er de Curcuma Jane onder, klop het drankje lichtjes op. Schenk de latte in een grote mok, strooi er kaneelpoeder over en voeg er enkele bolletjes zwarte peper aan toe. Zoet indien gewenst lichtjes met wat siroop. Steek wat lichtjes aan, neem een goed boek ter hand en geniet! |