Een heel jaar Karweetjes
De weetjes uit De Karwij vindt u in onze maandelijkse nieuwsbrief: we stellen nieuwe producten voor, vertellen wat meer over minder bekende artikelen, laten u kennismaken met eenvoudige doch smakelijke recepten, en houden u op de hoogte van sluitingsdagen, zomeruren en vakanties.
Veel leesplezier!
KARWEETJES FEBRUARI 2023
FEBRUARI 2023tournée minérale Een maand lang geen alcohol drinken: voor sommigen geen enkel probleem, voor anderen een uitdaging - voor het lichaam in elk geval gezond. Wat kan helpen: drankjes en mocktails met Ginger Jack en Curcuma Jane, twee verrassend pittige maar volledig alcoholvrije gemberdrankjes. Een shotje bij het ontbijt om goed wakker te worden, een geut in appelsap of bruiswater in de namiddag, met wat ijsblokjes en een schijfje citroen of enkele muntblaadjes voor het aperitief, of aanlengen met warm water voor een gemberthee: dat kan allemaal, en nog veel meer ook! Al eens een dressing of dipsaus gemaakt met Ginger Jack? De voordelen van gember zijn legio: het immuunsysteem wordt gestimuleerd, de spijsvertering ondersteund, de bloedsomloop bevorderd, en ontstekingswerend is deze wortel ook nog. Gember bevat niet alleen veel vitaminen, mineralen en antioxidanten, het helpt ook bij de ontgifting, en laat het daar nu net een prima seizoen voor zijn. U wil ze graag eens proeven? U vraagt, wij schenken! balsem voor de ziel …ofte Soul Balm: zo heet de nieuwe Yogi Tea. Een warme drank die u als het ware omarmt: de heerlijke geur van cacaoschil, aangenaam zoet rooibos en een fruitige appelsiensmaak steken u een hart onder de riem, ook op dagen dat het wat minder goed gaat, u moe bent of moedeloos. Wedden dat Soul Balm een glimlach op uw gezicht kan toveren? Ook nieuw zijn twee soorten koekjes op haverbasis, van Corn Crake, die u al kent van de amandel-, de veenbes-, de gemberkoekjes: hazelnoten-bosbessen en, hoe kan het ook anders: chocolade. Helaas is er ook een soort waarvan we afscheid moeten nemen: walnoten-moerbeibessen. We hebben nog net de laatste doos kunnen krijgen! gemmotherapie U hebt er waarschijnlijk al van gehoord: gemmotherapie werkt met extracten van plantenknoppen, de stamcellen van de plant, zeg maar. Met die extracten worden ongemakken en ziekten aangepakt, solo of in samenwerking met andere knoppen. De komende karweetjes geven we u een overzicht van de verschillende soorten, maar we beginnen met de solo’s: de huisapotheek, zeg maar. Vijgenboom is een waar antistressmiddel en helpt bij talloze psychosomatische klachten, of het nu gaat om slapeloosheid, eczeem, wratten, maagzweren, maag- en darmontsteking, epilepsie, depressie, hartkloppingen, bloedarmoede, en ook bepaalde vormen van arthritis. Zwarte bes is een katalysator, vergelijk het met hulst of vogelmelk bij de bachbloesems, die de werking van andere middelen verhoogt en therapieën versterkt. Zwarte bes verhoogt de weerstand bij koude en bij chemische agressie (chemokuren!), helpt bij moedeloosheid, slaperigheid en vermoeidheid. Deze knop kan helpen bij allergische reacties (ook uitwendig!), bij oedeem, bij slecht werkende nieren, prostaatontsteking en jicht, bij netelroos, acne en psoriasis, bij bronchitis en sinusitis, bij artrose en osteoporose. Zwarte els is een bloedverdunner, helpt bij acute en chronische migraine, geheugenverlies en concentratiestoornissen, bij bronchitis en sinusitis, bij oor- en longonsteking (u kan antibiotica vermijden), verlicht maagzweren en ontstekingen en colitis, gewrichtsreuma, osteoporose, netelroos en blaasontstekingen. Tromboses en hartinfarcten worden voorkomen of verlicht, de doorbloeding van de hersenen verbeterd. |
KARWEETJES MAART 2023
MAART 2023nieuwZe waren ons al beloofd voor mei vorig jaar (!), en nu zijn ze er eindelijk: nieuwe picklesvan Marinoë, uiteraard met zeegroenten. Om te beginnen twee soorten: komkommer en wakame in de ene, courgette en kombu royal in de tweede. Te gebruiken bij een koude of warme maaltijd, in slaatjes, bij brood, als tussendoortje. Ook zeer aan te raden voor elkeen die de darmflora (het microbioom) wil of moet oppeppen, bv na een antibioticakuur. Van Yogi Tea komen nieuwe smaken: Happy Nature bevat enkele ingrediënten uit Madagaskar (u proeft onder meer kaneel, zoethout, gember, hibiscus, kurkuma, zwarte peper, kruidnagel) en draagt bij aan de herbebossing van het eiland, zodat inheemse dieren en planten zich kunnen handhaven. Zuid-Afrikaanse Rooibos is dan weer verrijkt met gember, kardemom, kaneel en kruidnagel, zwarte peper en chicorei, en is een erg aardende thee vol zon en levensvreugde. Een snel en makkelijk tussendoortje: de spelt-haverkoeken van Billy’s Farm: vegan, tarwevrij en gezoet met kokosbloesem- en haversiroop en rozijnen. zwarte tahin De zwarte tahin van Monki is gemaakt van ongepeld, zwart sesamzaad dat wordt geroosterd en gemalen. Bij de zwarte tahin wordt niet alleen het vliesje rond het sesamzaadje behouden: het sesamzaad is ook van nature zwart. U kan zwarte tahin gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten: in broodbeleg, ovenschotels, sauzen, gebak, dessertjes, cake en ijs. gemmotherapie (2): de complexen Gem-Art is een anti-artrose-complex: het verlicht gewrichtsklachten, rugpijn en stijfheid, bevordert de soepelheid en voorkomt slijtage. Dit middel bevat ontstekingswerende zwarte bes, remineraliserende spar, kraakbeenstimulerende wijnstok en zuiverende berk. Gem-Circu is, u raadt het al, een middel dat de bloedsomloop bevordert: het hart wordt gereguleerd, de vloeibaarheid van het bloed verbeterd, cholesterolafzetting wordt voorkomen én aangepakt en het gevoel van benauwdheid verminderd. Meidoorn zorgt voor een regelmatig hartritme, maretak regelt de bloeddruk en gaat krampen tegen, daslook werkt bloedverdunnend. En dat allemaal zonder nevenwerkingen! Gem-Colon helpt bij veel aandoeningen van de darmen door voedselintoleranties en het lekkende darm syndroom. Rozemarijn herstelt de darmwand en beschermt het darmslijmvlies., zilverspar versterkt het immuunsysteem, vijgenboom en kalmoes werken kalmerend op het centrale zenuwstelsel dat de spijvertering coördineert, kurkuma is een antioxidant, galanga draagt bij tot het evenwicht van de darmflora. Gem-Immu helpt dan weer de lichaamsafweer te versterken door de antioxidante werking van rozebottel en zilverspar; zwarte bes versterkt die werking nog eens extra. |
KARWEETJES APRIL 2023
APRIL 2023nieuw en anders Danke heeft de inhoud van de pakken huishoudrollen aangepast aan de behoeften van deze tijd: in plaats van 2 rollen zitten er nu 4 in een pak, en wat mooi meegenomen is: de prijs per rol is daardoor gevoelig gezakt. Wie kan daar nu over klagen? Zwarte olijven: die hadden we al even niet meer in het assor-timent. Nu dus weer wel: het zijn Griekse bio-kalamata’s van Terra Sana, voor bij het aperitief, op de pizza, in de salade, als honger-stillend tussendoortje. Nieuwe glutenvrije pasta is altijd een aanwinst: van King Soba komen bruine rijstnoedels met pompoen en gember, die niet alleen lekker smaken maar ook nog eens snel gaar zijn: in zowat 5 minuten. Al wie last heeft van een verkoudheid, verstopte sinussen, keelpijn, kriebelhoest of heesheid kan baat hebben bij de met agave gezoete tijmsiroop: een koffie- of eetlepel per keer zorgt voor instant verlichting. We moeten helaas afscheid nemen van de gefermenteerde groenten van Terra Fermenta: het bedrijf stopt ermee. We hebben nog een kleine voorraad Sunshine Kraut en Red Curtido; we gaan alvast op zoek naar alternatieven die even lekker zijn voor u als heilzaam voor uw darmflora. gemmotherapie (3): de complexen Gem-Nocte is, het zal u niet verwonderen, een slaapbevorderen-de mix, die angsten en piekeren tegengaat en drukke kinderen weet te kalmeren. Het is een veilig want geen verslavend product, dat de kalmerende, angstoplossende werking van linde combineert met vijgenboom, die energetisch werkt op milt en pancreas. Meidoorn kalmeert emotionele stress. Gem-Relax is een remedie bij tijdelijke stress dankzij de knoppen van vijgenboom en zwarte bes, hydrolaten van lavendel, engelwortel en neroli en etherische olie van ylang ylang. Het complex heeft de reputatie de ‘ziel te reinigen’ en psychologische instabiliteit te verhelpen. Neroli versterkt de emoties, ylang heeft een kalmerend effekt. Gem-Respi, dat we zowel in druppels als in een verstuiver aanbieden, helpt om makkelijker door de neus te ademen, waarbij zwarte els werkt als een schild tegen invloeden van buitenaf, hondsroos de natuurlijke afweer versterkt en haagbeuk reinigend werkt op de sinussen. Gem-Sana vertraagt de ontwikkeling van ziektekiemen door de combinatie van de antibiotische knoppen els en populier met beschermende propolis, die anti-invasief werkt tegen bacteriën en schimmels. En dan zijn er nog de Oculodruppels: oogdruppels, die vermoeide, geïrriteerde en droge ogen verlichting brengen en beschermen. |
KARWEETJES MEI 2023
MEI 2023dicht en zo Deze maand zijn dat met name 2 dagen: woensdag 17 en donderdag 18 mei. Vanaf 13 juni schakelen we over op onze traditionele zomeruren. De Karwij is dan open van dinsdag tot vrijdag van 15u tot 19u, en op zaterdag van 12u tot 18u. Op zaterdag verandert er dus niets, op woensdag en donderdag kan u hier later dan anders terecht. Lukt het u niet te komen tijdens die uren, laat het ons weten: we regelen dan iets ervoor of erna. De maand erop sluiten we op vrijdag 21 en zaterdag 22 juli, en in augustus van de 15de tot en met de 19de. Op 5 september eindigen de zomeruren en bent u hier weer telkens vanaf 12u welkom. Zeg nu nog dat we u niet op tijd verwittigd hebben! nieuw/anders We blijven bezig met vervangen, deze keer de handzeeppompjes: die van Emma Noël zijn uit assortiment (de liters blijven verkrijgbaar), in de plaats daarvan zijn er 2 nieuwe soorten van Botanique: een met appelsien en een met lavendel. Ook van de Ecuador van Vivani hebben we helaas afscheid moeten nemen: die is vervangen door een Feine Bitter met 71% cacao, gezoet met gedroogd, ongeraffineerd suikerrietsap. Helemaal nieuw zijn twee smeltzachte zogenaamde ‘melk’chocoladesoorten van Vivani. Almond Nougat Crisp is gezoet met kokosbloesemsuiker en bevat als verrassend ingrediënt boekweitmeel, dat ervoor zorgt dat deze chocolade zo zacht is als traditionele koemelkchocolade en toch helemaal plantaardig. Net als de tweede nieuwe soort: Creemy Classic, die naast boekweit- ook chufameel (ofte aardamandel of tijgernoot) bevat - en dus geen rijst-, haver- of sojadrink, die elk een eigen smaak geven - en gezoet is met gedroogd suikerrietsap. Beide zijn gemaakt met biocacao uit de Dominicaanse Republiek: Santo Domingo. Laat u verrassen! Flinterdun gesneden plakjes bio-aardappel uit Haspengouw, gebakken in bio zonnebloemolie en op smaak gebracht met ongeraffineerd zeezout: ziedaar de ReBEL chips, voor fijnproevers met een voorkeur voor superieure lokale kwaliteit. Noch nieuw noch anders, enkel al heel lang niet verkrijgbaar is de appel-perenstroop van Pajottenlander. De beloofde leveringsdatum schuift nu al maanden telkens weer op, helaas. |
KARWEETJES JUNI 2023
JUNI 2023herinnering: de zomeruren …beginnen op 13 juni! De Karwij is dan open van dinsdag tot vrijdag van 15u tot 19u, en op zaterdag van 12u tot 18u. Kan u niet tijdens de openingsuren komen? Geen probleem: maak een afspraak, voor een keer of voor elke week, om voor 15u of na 19u uw groententas af te halen of andere boodschappen te doen. Even op voorhand bellen of mailen en we zorgen ervoor dat we u kunnen helpen. appel-perenstroop We hadden het er vorige keer al over: de appel-perenstroop van Pajottenlander is al een hele tijd niet verkrijgbaar, en nu blijkt dat zelfs de producent ons geen datum kan geven. Daar kunnen we uiteraard niet op wachten, en dus halen we een andere in huis: die van Crombach, gemaakt van oude rassen hoog-stamfruit dat zo laat mogelijk geoogst wordt – geraapt, niet geplukt – zodat de zon zo lang mogelijk haar werk kan doen. nieuw/anders Nog meer vervangingen: Provamel stopt met de productie van verswaren zoals yofu en skyr. Voor de eerste schakelen we om op Sojade, die u misschien nog kent van de bananenyofu. Voor skyr hebben we nog geen alternatief. Nieuw, of liever: een assortimentsuitbreiding, is de grote fles Curcuma Jane. 700 ml pittige shotjes of theebasis, smaakversterker voor water of (dip)sausingrediënt. Met niet alleen gember maar ook geelwortel en de gecombineerde weldaden van beide. Voor de snelle, makkelijke maaltijden zijn er enkele nieuwe soepen (op komst): tomaat-basilicum, rode linzen-tomaat, en zoete aardappel-wortel. U zal het ons niet kwalijk nemen dat we nog even wachten met de erwtensoep, toch? het lieve lijf Karité, ook gekend als galamboter of sheabutter, is de naam-gever en geur van de karitédouchegel van Emma Noël: een superzachte zeep met een milde geur en een hoog gehalte aan biologisch geteelde huidverzorgende aloë vera, in een handige pompfles. U bent ongetwijfeld vertrouwd met de rescue remedy van de bachbloesems, maar kent u ook de creme? Het is een witte, makkelijk uit te smeren, parabeenvrije zalf die helpt bij alle ‘abnormaliteiten’ van de huid, of het nu een insectensteek is, een snijwond, brandwond of schaafwond, of u zich verbrand hebt of gestoten. Ook om littekens te behandelen en minder zichtbaar te maken. Deze must in de handtas is nu ook in een wat groter formaat te krijgen, voor thuisgebruik: 150 ml weldaad in een recycleerbare plastic tube. |
KARWEETJES JULI 2023
JULI 2023herinnering: gesloten …op vrijdag 21 en zaterdag 22 juli. U had niet anders verwacht, toch? We wensen u een deugddoend lang weekend! Door verlofregelingen hier en daar worden de groententassen in week 29 pas op woensdag 19 juli gemaakt: noteert u het even? nieuw “’t Is letterlijk en figuurlijk komkommertijd: weinig nieuws onder de brandende zomerzon, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, zoals…. Glutenvrij, eiwit- en vezelrijk, gemaakt zonder zout: dat zijn de boekweitpenne van het merk Probios. Verder nog groene olijven en een derde soort zeegroentepickle met dulse en rode biet, gekruid met kerrie, komijn, venkelzaad, roze peper en koriander. Tip: gebruik het pekelwater als azijn in bv. vinaigrettes! Het beste nieuws komt als laatste: nieuwe plantenmelken van Europese oorsprong, bio en suikervrij, en gevoelig beterkoop dan andere merken! We beginnen met amandel(graanvrij!), rijst en soja, en breiden op termijn uit met haver en haver-amandel. huidbescherming In dit seizoen is dat uiteraard bescherming tegen schadelijke zonnestralen – geen overbodige luxe in alsmaar warmere zomers. Voedingspreventief kan u natuurlijk tijdens het voorjaar veel wortelen en pompoen eten, wortelsap drinken, tomatenpuree gebruiken, bv. op de boterham, en dan nu peterselie vermijden op dagen dat u veel buiten bent. Suiker hebt u waarschijnlijk – hopelijk! - al volledig geschrapt, zodat u niet ‘karameliseert’. Oeps, niet aan gedacht? Dan kiest u best voor huidbescherming met goede kosmetika, zoals die van Dr. Hauschka en De Natuurkapper. We hebben u de producten allemaal al eens voorgesteld, daarom nu nog wat tips. De Gekleurde Zonnebrandcrème beschermt de dunne en meest aan de zon blootgestelde huid van het gezicht met factor 30 tegen uv-straling, en voorkomt huidveroudering in de vorm van rimpels en vlekken. Boven op de dagcrème of rechtstreeks op gezicht en hals aanbrengen, ook voor het zwemmen! Uw haren kan u tegen zon en zee- of chloorwater beschermen met galam- ofte karitéboter, of met zoete amandelolie. Die laatste hoeft u bij een strandvakantie niet uit te wassen, mits een handdoek op uw kussen. Later kan u uw huid ontspanning en rust bieden met de verzor-gende After Sun Lotion. Toch door de zon verbrand geraakt of onvoorzichtig geweest met kaarsen of het campingvuurtje? Smeer de plekken herhaaldelijk in met Sint-Janskruid-olie, of met de eerstehulpzalf (rescue creme) van de Bachbloesems. Akuut last van te veel zon of hitte? Vernevel de Gezichtslotion om wat verfrissing te sprayen, of breng Aloë Veragel aan als de afkoeling wat langer mag/moet duren. Een drupje pepermuntolie innemen helpt ook! |
KARWEETJES AUGUSTUS 2023
week 33 …is zoals altijd onze zomerse vakantieweek. Dit jaar is dat van 16 tot en met 19 augustus, de 15de valt immers op een dinsdag. Krijgt u de week ervoor graag een extra hoeveelheid groenten en/of fruit? Laat het ons weten! Bij de heropening op 22 augustus zitten we nog in zomerregime, en dat gaat nog twee weken door tot begin september. proteïnebrood ….is de toepasselijke (maar helaas niet zo fraaie) naam van een broodsoort die bijzonder rijk is aan eiwitten (10 gram per snee!) én zemelen. De basis is roggemeel, de eiwitten komen van gekiemde tarwe en soja, voor extra vezels zorgen lijnzaad, zonnebloempitten, tarwe-zemelen en appelen. De sneetjes zitten in pakjes van een half pond: handig als noodvoorraad, maar ook voor onderweg, op trektochten, vakanties, picknicks, … En ze zorgen natuurlijk ook voor meer variatie bij de broodmaaltijd! komkommertijd Slaatjes en bereidingen met komkommer zijn niet alleen verfrissend, ze verzorgen ons ook met waardevol water, want dat zit in overvloed in deze groente. We beginnen met een macrobiotische klassieker, die heerlijk afkoelend werkt: komkommer in umeboshisap 1 komkommer, 2 umeboshi’s, 2 koppen water Plet de umeboshi’s en kook ze met pit en al 20 minuten in het water. Snij de komkommer in plakken van 1 cm dik en kook ze 10-15 minuten in dit water. Laat ze in het kookvocht afkoelen. komkommerbeleg
Laat de geraspte komkommer in een zeef uitlekken. Roer er met een lepel door zodat zoveel mogelijk vocht uit de komkommer wordt geperst. Mix de helft ervan met de rest van de ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een smeuïge massa.Meng dan de rest van de komkommer erdoor. komkommersoep 1 komkommer, olijfolie, 2 ajuinen, 1 l bouillon, peterselie/dille/ bieslook, pezo, ev. rijst- of sojaroom Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snij de helften in kleine stukjes. Snipper de ajuinen fijn en fruit de stukjes glazig in een weinig olijfolie, laat dan de komkommer meestoven. Voeg na een tijdje de bouillon toe, laat 20’ sudderen, haal de mixer erdoor en werk af met pezo en/of vers jong groen. Lekker met wat rijst- of sojaroom. |
KARWEETJES SEPTEMBER 2023
SEPTEMBER 2023weg. en welkom! U hebt ze al even niet meer kunnen vinden, de veganaise van 2bio. Dat komt, die is nu op de markt onder de naam van de producent zelf: Abinda, zit in iets grotere glazen maar is verder krek hetzelfde. Slasaus, dipsaus, tussenlaag op een sandwich: wel zo makkelijk! brood en zo Sesambrood is een glutenvrije, zeer smakelijke variant op het bekende thema. Naast, uiteraard, veel sesam bevat het onder meer boekweit, mais, lijnzaad, gierst en soja. Klaar om te besmeren, afbakken hoeft niet. Later op de maand verwachten we ook nog granenbrood met chiazaad (in sneetjes), en afbak-paninibroodjes met heel veel soorten zaden: zonnepitten, lijnzaad, sesam, vlozaad en maanzaad. Beide zijn eveneens glutenvrij en zitten boordevol ballaststoffen. Voor wie het iets zoeter wil is banaan-notencake op komst, gemaakt met verse biobananen, walnoten en gekiemde tarwe in een deeg van voltarwemeel, gezoet met appeldiksap. Vegan, bio, suikervrij! peulvruchten Ze zijn er in heel wat formaten, kleuren en smaken, en allemaal zijn ze rijk aan eiwitten en vezels. Toch zijn er nog mensen die ze moeilijk verteerbaar vinden, maar wist u dat dat vooral te maken heeft met de bereiding? Daarom: even een handleiding in trapvorm. Wat u zeker niet mag nalaten is ze weken: minstens 12 uur, beter nog 24 uur en voor mensen met heel gevoelige darmen mag dat ook 36 uur zijn. Beginnen ze te ontkiemen? Dat geeft niet, integendeel, dat verhoogt het gehalte aan voedingsstoffen. Waarom weken? Ze zijn gedroogd, hebben hun vochtgehalte van vlak na de oogst verloren, dat krijgen ze nu terug. Een bepaald soort koolhydraat ontsluit, als de bonen geweekt zijn, tijdens het koken. Bij ongeweekte gekookte bonen gebeurt dat echter in de darmen, en het gevolg is gekend: voor elk boontje een toontje! Het weekwater kan u best altijd weggieten (of aan uw kamer-planten geven). Gespoelde stukjes kombu onderin de kookpot schikken, daarop de geweekte boontjes, water erbij tot ze net onder staan en ook een snuifje bonekruid. Koken tot ze gaar zijn; dat kan gaan van zowat 20 minuten in het geval van rode linzen tot zelfs enkele uren (jawel!) voor gele soja; meestal volstaan twee of drie kwartier. U zal zien dat de stukjes kombu zich naar boven hebben geworsteld, en onderweg hebben ze iedere laag boontjes verrijkt met mineralen en sporenelementen. Wie nog altijd twijfelt kan er een lik umeboshipasta onder draaien, zoals bij andere gerechten waarvan u vermoedt - of vindt - dat u ze maar moeilijk verteert. Zo, nu kan u ze puur serveren met een geutje shoyu of tamari, ze toevoegen aan allerlei gerechten of er toespijs mee maken, hummus bijvoorbeeld. De kombu kan u gewoon opeten als die gaar is, en anders een tweede keer gebruiken of meekoken met granen, groenten of in soep. |
KARWEETJES OKTOBER 2023
OKTOBER 2023feestdagen
Nog niet meteen, maar wel begin volgende maand: de winkel is gesloten op woensdag 1 en donderdag 2 november, en op zaterdag 11 november. Er vallen geen groententassen weg, maar op 31 oktober en 10 november kan u ze best op tijd komen halen. Op afspraak kan dat ook na het sluitingsuur!
gezichtsverzorging
Dr Hauschka breidt het gamma dagcremes uit, deze keer met een verzorging voor de droge, doffe huid: de (vegan) abrikozencreme. De samenstelling met abrikoos, avocado en gefermenteerd graanextract stimuleert de vet- en vochthuishouding en geeft de huid een steviger, fris gevoel. De doffe, bleke huid wordt gerevitaliseerd en haar weerstand wordt versterkt. De heerlijk geurende textuur is rijk, zonder zwaar aan te voelen en wordt snel geabsorbeerd. winter Ook al kunnen we van een ouderwetse winter met veel sneeuw en bevroren vijvers om op te schaatsen alleen maar dromen, de tijd is niet veraf dat we allemaal aan de sokken gaan, of liever: dat de sokken aan gaan. Omdat onze voeten het koud krijgen, of omdat we gesloten schoenen (moeten) dragen. Daarom is het Boodygamma uitgebreid met vijf soorten voetaankleding, allemaal gemaakt van biobamboe - met wat nylon voor de stevigheid en een beetje elastaan voor de rekbaarheid - allemaal in één en dezelfde kleur: zwart! Er zijn drie modellen voor dames: hele lage schoensokjes, iets hogere sneakerexemplaren en gewone boven-de-enkel-sokken. Voor heren zijn er gewone sokken, tot zowat halverwege de kuit, en extra stevige, iets dikkere werkschoensokken, die ook in motorlaarzen en stapschoenen gedragen kunnen worden. De voordelen zijn dezelfde als bij het ondergoed: hypoallergeen, temperatuur- en vochtregulerend, antibacterieel en schimmelwerend, antistatisch en, verre van onbelangrijk: heerlijk zacht om te dragen!
sappenkuur
Over het hoe en waarom hoeven we u niets meer te vertellen, daarom lichten we even enkele groentensappen toe en zetten de weldaden ervan op een rijtje. De gezondheidsdrank is een mix van groenten en kruiden, nogal consistent en daardoor vullend. Dit sap is rijk aan vitamine C, dat de immuniteit versterkt, en bloeddrukregulerend kalium. De vitaliteitsdrank bevat zeven (!) soorten melkzuurvergiste groenten, is rijk aan vitamine A en kalium. Dit sap wordt onder meer aanbevolen bij kanker en leukemie. De krachtdrank is vooral geschikt voor sporters, met vitamine C tegen de vermoeidheid en kalium voor een normale spierfunctie, en kan tijdens de kuur voor een afwisseling van smaak zorgen. En dan zijn er natuurlijk nog het bijzonder rijke rodebietensap en wortelsap+, dat de lever draineert, zorgt voor een goede spijsvertering en stofwisseling en de zuur-base-verhouding in balans brengt. |
KARWEETJES NOVEMBER 2023
NOVEMBER 2023wie braaf is…
…krijgt lekkers! En dat is dit jaar naast de traditionele grote speculaaspoppen, naast holle en met praliné gevulde chocolade sinten, ook marsepein, in 2 versies: met veenbessen en met gember. Opgelet: in tegenstelling tot vorig jaar is de marsepein niet meer vegan, want nu gezoet met bloemenhoning. Voor alles geldt: beperkte voorraad, wegens kort seizoen – wacht dus niet te lang! Nog meer lekkers, maar dan niet gebonden aan de feestdagen: Peanut Butter Cups, oftewel vegan biopralines met pindavulling, per 3 in een pakje. terug (min of meer)
In mei vertelden we u dat de productie van de Ecuador, een van de 70% donkere chocolades van Vivani, werd stopgezet. Bleek dat die vervangen zou gaan worden door chocolade van een ander cacaoras, maar daarop was het nog wachten, dus haalden we even de Feine Bitter 71% in huis. Nu is het wachten voorbij: de nieuwe 70% chocolade is gemaakt met de Santo Domingoboon: dezelfde als in de twee recente vegan ‘melk’chocolades. Ook deze variant is verantwoord gezoet met gedroogd, ongeraffineerd suikerrietsap. wintervoorbereiding De winter (of moeten we vanaf nu zeggen: het koudere jaargetijde?) komt eraan, en dus ook de typische ongemakken: verkoudheden, gesnotter, keelpijn, misschien ook griep of de nieuwste covidvariant, plus kwalen die met koud, vochtig weer te maken hebben, zoals gewrichtspijnen en winterhanden. Hoog tijd om aan preventie te doen, om het seizoen zo gezond en pijnvrij mogelijk door te komen. En ja, dat begint met voeding: met groenten die nu en binnenkort hier geoogst worden (we hoeven ze niet op te lijsten, toch?), met volle granen als boekweit (yomogi soba!), ronde rijst en haver, met verschillende soorten bonen in allerlei koude en warme (erwtensoep!) gerechten, met verse dan wel gedroogde zeegroenten voor de broodnodige aanvulling van mineralen, vitaminen en sporenelementen. Daarnaast is een kuur van enkele weken met etherische olie van ravintsara of rozemarijn (ct verbenon) zeker geen slecht idee, en rode tijm, eucaliptus, vlier- of tijmsiroop in huis hebben evenmin. Zo’n kuur kan ook met gemmotherapie, vooral de gem-immu, de gem-respi en voor reumalijders de gem-art zijn aanbevolen. Notoire koukleumen kunnen hun voordeel doen met het makkelijk zelf te bereiden azukisap, met saliebad van Dr Hauschka voor in het (voeten)bad, met kersenpitkussentjes op de buik, in de rug, in de nek, aan de voeten, met de bodyolie moor-lavendel, met de yogi thees in haast alle variaties, met zoutzakken en gembercompressen. Meer uitleg? In de winkel! afscheid
Ze waren al moeilijk te krijgen, nu is het helemaal afgelopen: de tofu graffiti gaat uit assortiment, en tot nu hebben we geen even smakelijk alternatief gevonden, helaas. Wat nog verdwijnt, of al verdwenen is: de haverkoekjes met amandel, het mousserend appelsap met gember, beide choco’s met kokosmelk, twee soorten cider, de zeepjes van Natura en Kanu. |
KARWEETJES DECEMBER 2022
DECEMBER 2022vakantie Kerstmis valt dit jaar op een zondag, en dat betekent dat u hier terecht kan tot 24 december om 18u, en we daarna aan een welverdiende vakantie beginnen. We nemen de tijd om alle vervelende klussen op ons gemak te doen, en gooien de deuren terug open op 24 januari. Wil u van uw favoriete voedingswaren of dranken een voorraadje inslaan? Laat het ons op tijd weten, wij zorgen ervoor. nieuw Mooi op tijd voor het snoepseizoen: energieballetjes met vijgen en aardbeien, plus een weinig hazelnoten en kokosschilfers. Met sluitstrip, ter bevordering van zelfdiscipline! Ons assortiment peulvruchten in glas is uitgebreid met tuinbonen, grote wittige bonen die ook wel eens labbonen of boerentenen ge-noemd worden – als u ze ziet weet u waarom. Handig voor in soep, in stoof- en ovenschotels, bij zeegroenten, als vulling in bv pompoen of knolselder en in slaatjes. winterweetjes Voor de hooikoortslijders is het nu tijd voor een eerste kuur met ravintsara: 1 tot 3 keer per dag een druppel achter op de tong, gedurende 4 tot 6 weken. Bijkomend voordeel: veel minder last van verkoudheden, keelpijn, griep, bronchitis, angina, klierkoorts. De kuur nog eens herhalen in het midden van het voorjaar, en u bent er weer voor lange tijd van af. Van de hooikoorts, natuurlijk! Blaas- en nierontstekingen zijn geen uitsluitend winterse ongemakken, maar pieken dan wel. U kan ze voorkomen door af en toe gedurende een tijdje een azukisapkuur te doen: elke dag 3 kopjes warm azukisap drinken. Hebt u het al vlaggen, dan zeker: de pijn is na een dag weg, maar u gunt uw lijf best een langere behandeling, om nieren en blaas weer in goede conditie te krijgen. De heren zullen blij zijn te lezen dat dit ook een prima remedie is tegen nachtelijke plasdrang: het ontspant de nieren en zorgt ervoor dat die langer vocht kunnen vasthouden. Wie de feestdagen, vooral de maaltijden, met angst en beven tegemoetziet wegens (te) veel last achteraf kan de dag erop een rijstdagje inlassen, met enkel gaargekookte volle rijst, lang of rond maakt niet zoveel uit; u kan de porties op smaak brengen met gomasio, kruidenzout of shoyu, en water of kruidenthee drinken. Wedden dat de last danig beperkt blijft? Als rijst niet echt uw ding is: een dagje vasten en enkel groentensappen drinken, warm of koud, kan ook. Voor wie het moeilijk of niet warm krijgt in het koude seizoen is een ontbijt met echte haver- of boekweitpap (en zonder vers fruit!) een aanrader: de volle granen goed gaar koken – dat kan ook de dag ervoor - en ofwel hartig (miso, tamari, tahin, …) ofwel zoet (sojaroom, agavesiroop, dadels, vijgen, rozijnen, noten,….) afsmaken. Verse gember en kaneel zijn zogenaamde transportyins: ze zorgen ervoor dat de warmte van het lichaam naar handen en voeten gebracht wordt. Ook (donker)groene groenten en kruiden doen dat, of beter gezegd: ze bevatten veel chlorofyl, nog zo’n transportyin. Wees dan ook niet zuinig met preigroen, spruitjes, tuinkers, postelein, veldsla, peterselie, wakame, savooikool, … |