Een heel jaar Karweetjes
De weetjes uit De Karwij vindt u in onze maandelijkse nieuwsbrief: we stellen nieuwe producten voor, vertellen wat meer over minder bekende artikelen, laten u kennismaken met eenvoudige doch smakelijke recepten, en houden u op de hoogte van sluitingsdagen, zomeruren en vakanties.
Krijgt u de Karweetjes graag iedere maand in uw bus? Laat het ons weten op info@groenewinkel.be
Veel leesplezier!
KARWEETJES FEBRUARI 2024
FEBRUARI 2024nieuw
Traditioneel niet zo veel nieuwigheden in de winter, maar we kunnen u toch enkele producten voorstellen. Om te beginnen een tweede soort grissini oftewel soepstengels, deze keer met spelt, gemaakt met zuurdesem en op smaak gebracht met olijfolie en een snuifje zeezout. Niet mis als snack! Ook Italiaans is de vegan pesto siciliana van Luce, ter vervanging van die van Castiello. Niet zo nieuw, maar wel verbeterd kwa smeerbaarheid is de met dadels gezoete chocopasta original van No Sugar Daddies. De vloeibare bloemenhoning is er nu in de makkelijke en populaire knijpflesversie. Verwacht wordt de Rose Tea van Yogi Tea, met als blue(se)m-elementen hibiscus, kamille, vlier, roos, zonnebloem, linde en lavendel - naast 12 andere ingrediënten. Ook op komst: glutenvrije afbakhaverbroodjes of panini. Even bevochtigen, een klein kwartiertje in de oven en smullen maar! hooikoorts
Nu de botanische lente ieder jaar wat vroeger valt blijft ook hooikoorts niet achter, tot leedwezen van al wie dientengevolge traant, snuft, niest of erger. Het is daarom aangewezen de tweede – of voor wie er niet eerder aan dacht: de eerste - kuur met etherische olie van ravintsara deze maand al op te starten. Moeilijk is het niet: 1 tot (maximum!) 3 druppels per dag innemen, aanvankelijk achter op de tong; eens u gewoon bent aan de smaak hoeft dat niet meer. U kan indien nodig erna iets droogs eten, een stukje brood of een koekje, om de smaak af te zwakken. Ravintsara is de sterkste antivirale olie uit de aromatherapie, verzacht alle soorten keelpijn, en zorgt, kuurgewijs genomen, voor een veel grotere tolerantie voor pollen allerhande. Hoe lang zo’n kuur duurt? Zo’n 3 tot 6 weken, afhankelijk van hoe erg u last hebt van hooikoorts. Hebt u in de late herfst al een eerste kuur gedaan dan volstaat gewoonlijk een week of 3.
tournée minérale
Ondertussen een traditie in februari: een maand lang zonder alcohol door het leven gaan. Niet zo moeilijk met overheerlijke pittige drankjes als Ginger Jack en Curcuma Jane! Als beloning voor het volhouden krijgt u een gratis shotglaasje bij elke aankoop van een grote fles gemberdrank. Op uw gezondheid!
afscheid
Dit wordt helaas een terugkerende rubriek in de karweetjes. Deze keer gaat het om de pizza pepe, een van de twee soorten vegan pizza. We zijn op zoek naar een nieuwe puur plantaardige soort, maar dat blijkt niet zo makkelijk. Ook verdwenen, deze keer uit de grutterskast, zijn het tarwe-haverontbijt van Joannusmolen, de rijstudon met gember en pompoen en de glutenvrije ramen van King Soba.
|
KARWEETJES MAART 2024
MAART 2024eitjes
We hoeven ze u waarschijnlijk niet meer voor te stellen, de lekkere suikervrije paaseitjes van Wiloco. We hebben ze in grote, holle versie, zes eitjes per zakje, en in kleine, volle versie in drie smaken, van tropisch wit over bruin tot zwart: u herkent ze aan de kleurtjes van de folie. Ze zijn gezoet met kokosbloesemsuiker en rijststroop, bevatten minstens 44% cacao, zijn natuurlijk vegan en uiteraard bio.
groenten en fruit uit Nepal
Broccoli, doperwten, radijs, wortel, pompoen, mais, ajuin, pastinaak, spruitjes, maar ook aardbei, druiven, kersen, appelsien, citroen, sterfruit, appel: had u dat ooit verwacht? Wij dus ook niet, behalve in deze versie dan: in vilt, met een sleutelhanger eraan, allemaal met een gezichtje, de doperwtjes zelfs met vijf! Gemaakt door een vrouwencollectief, fair betaald, en prachtig om te zien. En om cadeau te doen, dat spreekt. O ja: er zijn ook heerlijk wollige schaapjes. Mét sjaaltje.
nieuw: kimchi en co
U hebt er misschien al van gehoord: kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht. De naam betekent zoveel als ‘verzonken groente’: ingelegde of gepekelde groente, dus, met (chinese) kool als basis. De varianten in smaak en kleur zijn eindeloos, door toevoeging van andere groenten en/of kruiden of specerijen. Kimchi was door het hoge gehalte aan vitaminen oorspronkelijk vooral een wintergroente, maar wordt tegenwoordig in Korea, en meer en meer ook daarbuiten, dagelijks gegeten, omdat het naast lekker ook een ware weldaad is voor het microbioom van de darm en overgewicht tegengaat. We stellen u om te beginnen 3 soorten voor: in de Kimchi Original is chinese kool aangerijkt met onder meer radijs, verse gember, chili en mierikswortel – u proeft de pittige smaak al als u dat leest, toch? In de Kimchi Mild zijn dat voornamelijk wortelen en specerijen, terwijl de derde soort bestaat uit gefermenteerde bloemkool met kurkuma. We verwachten ze halverwege de maand.
Nog nieuw bij de verswaren van Taifun: de zwarte woud tofu - zacht gerookt op beukenhout en verfijnd met karwij, shoyu en peterselie - en de filets met doperwtjes: ze bestaan voor 90% uit twee soorten eiwitrijke peulvruchten – soja en erwten – plus enkele groenten en specerijen.
We breiden het glutenvrije gamma uit met zwarte rijst spagetti: hele fijne deegwaren die in porties verpakt zitten, voor wie ze ook graag als ontbijt gebruikt. Rond half maart komt ook de Vietnamese zoetzure saus van Allos binnen, die edamame bevat en verschillende gewokte groenten, waaronder taugé. Zachtjes opwarmen en toevoegen aan groan- en groentenschotels. En dan de zakdoekjes: die van Memo zijn niet meer te krijgen, die van Cheeky Panda vonden we te dun om goed te zijn, dus proberen we het nu met die van Grazie: 10 pakjes met 10 stuks, gemaakt van gerecycleerde vezels, en bijzonder gunstig geprijsd.
|
KARWEETJES APRIL 2024
APRIL 2024meidagen en zomersluiting
De sluitingsdagen vallen zoals altijd in het begin van mei:
op woensdag 1 en donderdag 2 mei, en op woensdag 8 en donderdag 9 mei.
Wie op dinsdag een groententas heeft noteert dat best, of maakt een afspraak om die indien nodig voor of na de uren af te halen.
De zomeruren beginnen op 18 juni: de winkel is dan
open van dinsdag tot vrijdag van 15u tot 19u, op zaterdag van 12u tot 18u.
Daarbuiten, zoals altijd, op afspraak: eenmalig, voor enkele keren of voor de hele zomertijd.
De traditionele sluitingsweek is van 13 tot en met 17 augustus, en het zomerregime eindigt op 31 augustus.
Italiaans en zo
Al binnen: 2 nieuwigheden uit zonnig Italië. Glutenvrije fusilli, oftewel spiraaltjes, in drie kleuren, gemaakt van volkoren rijstmeel met rode linzen, groene erwten en kikkererwten. Eiwitrijk, daar hoeven we geen tekening bij te maken, vegan en gemaakt zonder zout.
Passend daarbij: de siciliasaus van Solleone, met naast tomaten ook eierplanten, courgettes, paprika en peterselie, en zwarte peper.
Het doet ons genoegen u te kunnen melden dat we binnenkort alsnog een tweede soort vegan pizza kunnen aanbieden: pizza la vegana van L’Artisan weegt meer (420g) dan de pizza pesto (345g) en is daardoor ook beter geschikt als maaltijd voor 2 personen.
Even makkelijk en zelfs nog sneller klaar: de proteinbowl van Allos, een soep met eiwitrijke peulvruchten (linzen, kikkererwten, kidneybonen), groenten en specerijen.
helaas
Het is soms amper nog bij te houden wat uit het aanbod van onze leveranciers verdwijnt en wat erbij komt. De erwtensoep zit tot onze spijt in de eerste categorie, maar daarvoor is er een soortement alternatief: de proteinbowl, zie hoger. Voor de boekweitramen is dat er niet, maar de drie andere soorten blijven gelukkig wel.
Met stille trom vertrokken; de yomogi soba, gewoon nergens nog te vinden. Het enige dat we u kunnen aanbieden met helende, ver-sterkende bijvoet erin is de yomogi mochi: 6 zoete rijstcakejes, apart verpakt, die u aan beide kanten zachtjes opwarmt in een weinig olie tot ze de vorm van kussentjes krijgen en u ze bij de warme maaltijd kan eten. Goed voor al wie herstellende is van een zware ziekte, operatie, bevalling of ander lichamelijk leed. |
KARWEETJES MEI 2024
MEI 2024actie yogi tea Deze keer kan u gratis een mooie grote mok krijgen, met print en rode builtjesetiketten, bij iedere aankoop van 3 pakjes Yogi Tea, dezelfde of verschillende, dat maakt niet uit. Tot einde voorraad, dat spreekt vanzelf. tofu en zo Taifun zit niet stil: na de zwarte woudtofu en de doperwtenfilets verrast die producent ons nu met Tofu Spinacia, een variant in blokvorm verrijkt met - u kan het al raden, toch? Schijfjes of dobbelsteentjes even aanstoven in een pan: laat het u smaken! Populair, naar verluidt, bij kinderen en zeilers. Proberen maar! Taifun gebruikt uitsluitend gmo-vrije biosoja van Europese teelt, grotendeels uit Zuidwest-Duitsland, een streek die er door de vele uren zon uitstekend geschikt voor is gebleken. De rassen zijn geselecteerd op een hoog eiwitgehalte, en dat blijkt zelfs hoger dan dat van (Zuid-)Amerikaanse en Aziatische soja. courgetten met tijm 500 g courgetten, 2 el olijfolie, 3 takjes tijm, zout, peper Was de courgetten en snij ze, met schil en al, in schijven. Verhit de olie in een ruime pan, leg de schijfjes erin en de takjes tijm, strooi er wat zout en peper over. Schud de pan flink heen en weer zodat de groente niet aan de bodem gaat kleven. Plaats een deksel op de pan en laat alles 15’ op een zacht vuurtje stoven. Haal voor het opdienen de takjes tijm eruit. gesmoord witloof met appelsien 600 g witloof, 1 appelsien, 4 jeneverbessen, 1 el olie Maak het witloof schoon, snij dunne pijltjes eenmaal in de lengte door en grotere in vieren. Was de appelsien en rasp wat van de schil af. Pers de vrucht uit, plet de jeneverbessen. Verwarm de olie in een grote pan, bak hierin de stukken witloof een beetje bruin. Voeg het sap, de geraspte schil, de jeneverbessen en een beetje water toe. Smoor het witloof met een deksel op de pan in zowat 10 minuten gaar. hartige bietensalade 200 g zwarte woudtofu, 150 g yofu, 2 el veganaise, 2 el augurken-nat, 3 el bietensap, 1 el ciderazijn, snuifje peper en zout, 200 g gare rode biet, 1 rode ajuin, ½ zure appel, 2 augurken, 1 noriblad, 1 el kappertjes, dilletoppen Meng yofu met veganaise, augurkennat, bietensap, ciderazijn en pezo. Snipper de ajuin, snij tofu, bieten, appel en augurken in kleine stukjes, knip de nori in fijne reepjes en meng alles samen met de kappertjes onder de dressing. Laat minstens een uur, beter nog een hele nacht trekken. Meng er wat dilletoppen onder en strooi de rest erover. |
KARWEETJES JUNI 2024
JUNI 2024zomeruren Op 18 juni is het zover: onze zomeruren beginnen. De Karwij is dan van dinsdag tot vrijdag open van 15u tot 19u, op zaterdag van 12u tot 18u. Op zaterdag verandert er dus niets, op woensdag en donderdag kan u hier een uur later dan gewoonlijk nog boodschappen komen doen. De groentenabonnees en andere klanten, voor wie die uren niet praktisch zijn, kunnen, zoals altijd, op afspraak komen. yannoh on the rocks Doe enkele ijsblokjes in een glas met schroefdeksel, voeg er naargelang de grootte 1 of 2 schepjes yannoh instant bij en vul het glas op met rijstemelk. Goed schudden, inschenken - smakelijk! Voor wie het glutenvrij moet zijn: instant chicorei. U vindt dat de ijsblok-jes de drank te veel verdunnen? Vries rijstemelk in. Of giet er een wolkje rijst- of sojaroom in. nieuw Uitbreiding van het glutenvrije gamma: het boekweitbrood is gemaakt van, uiteraard, boekweitmeel, maar er zit ook meel in van mais, soja, gierst en rijst, plus zonnebloempitten en appelvezels. Gemaakt met zuurdesem en al verdeeld in sneetjes: maak de picknickmand maar klaar! Stroop, het blijft een onzeker gegeven. We hebben het over appelstroop, al dan niet met peer of suikerbiet erbij. Pajottenlander lijkt er definitief mee te zijn gestopt, al wordt dat niet met zoveel woorden toegegeven, en daarom zijn we overgestapt op appelstroop van Crombach, in iets grotere verpakking, wat bij de legendarische houdbaarheid van dit product geen probleem zou mogen zijn. Nog meer broodbeleg: het chocogamma wordt maar liefst verdrievoudigd! Naast de chocospread original van No Sugar Daddies zijn er nu ook een pure versie en een met hazelnoot, allemaal vegan, bio en uiteraard suikervrij, want gezoet met dadels. Niet alleen voor op de boterham: probeer ze eens op pannenkoeken en in dessertjes! Nieuw in het hartige gamma is de ouderwetse mosterd met hele zaadjes op ciderazijn van Luce: voor in pittige groentenschotels en vinaigrettes, in broodbeleg en ovengerechten. Het doet ons veel plezier u twee nieuwe zonnecrèmes van Odyskin te kunnen aanbieden, die voor het hele lichaam geschikt zijn, met beschermingsfactor 30 en 50 (!). Het zijn vegan crèmes met minerale filters die zowel tegen UVA- als tegen UVB-stralen beschermen, waterbestendig zijn en met natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt. Ook voor deze zonnecrèmes echter geldt: opnieuw aanbrengen na een uitgebreide zwempartij, en anders om de paar uur in de buitenlucht, of u nu veel beweegt of enkel ligt te bakken en braden. |
KARWEETJES JULI 2024
JULI 2024chips Knapperige, overheerlijk smakende knabbels met een zeer mild zout- en laag vetgehalte: de kikkererwtenchips van De Rit staan voor puur genot zonder schuldgevoelens. Proeven is weten! vinaigrettes Voor wie houdt van afwisseling op het gebied van slasauzen: twee nieuwe vinaigrettes van Emile Noël. De eerste, Méditerranéenne, bevat olijfolie en balsamico-azijn plus zonnebloemolie, wijnazijn en mosterd. De tweede, Vitalité, is gemaakt met onder meer koolzaad-olie, ciderazijn en citroen. Even schudden, sprenkelen, slaatje mengen – klaar! wattenstaafjes De nieuwe doosjes bevatten dubbel zoveel wattenstaafjes - en zijn toch een heel pak goedkoper. Als dat geen dubbelgoed nieuws is! fris Van Fruji komt Ginger Beer, een pittige suikervrije frisdrank met, uiteraard, gembersap, plus citroensap, agavesiroop en karde-mon. Heerlijk verfrissend bij warm weer, en daarom steken we alvast een deel van de lading drinkklaar in de frigo. zomerhuid Ook al is het weer wisselvallig en de hemel zo nu en dan bewolkt, toch kunnen UVA- en UVB-stralen de huid schaden, rimpels en verbrandingen veroorzaken en ze voortijdig laten verouderen. De gezichtshuid beschermt u best met de gekleurde zonnebrand-crème met factor 30 van Dr Hauschka: die is waterresistent en perfect voor een dagje buiten. Om daarna wat af te koelen is er de after sun lotion, die het vochtgehalte op peil houdt, de huid kalmeert en herstelt en de bruine tint onderhoudt. De reinigingscrème, basisreiniging voor ’s ochtends en ’s avonds, werkt regulerend en egaliserend, zorgt voor een verfijnde teint en maakt de huid klaar voor de gezichtslotion; een spray die versterkt, verfrist en hydrateert, en daardoor ook geschikt is als stimulerende aftershave. Of als verfrissing: ogen dicht en even sprayen! Overdag verzorgt u de gezichtshuid met uw favoriete dagcrème (een van de vloeibare dagcrèmes, kweepeercrème, melissecrème, abrikozencrème of rozencrème) en daarover de zonnebrandcrème. ’s Nachts laat u de huid best onbedekt, zodat die de kans krijgt zichzelf te herstellen. Bent u toch licht verbrand geraakt, dan kan u een ampullenkuur doen met de conditioner gevoelige huid: de inhoud van telkens 2 ampullen verdelen over het gezicht en de hals |
KARWEETJES AUGUSTUS 2024
AUGUSTUS 2024week 33 …is zoals altijd onze sluitingsweek in de zomer: De Karwij blijft dicht van 13 tot en met 17 augustus. Laat het ons op tijd weten als u in week 32 graag een extra grote groente- en/of fruittas wil hebben! Daarna werken we nog 2 weken in zomerregime (zie onderaan), en vanaf 3 september schakelen we weer om naar de gewone uren. kroepoek Dat bestaat ook in vegan versie, zelfs met zeegroente! Wakame, om precies te zijn, en dat in een gehalte van niet minder dan 19%. Deze kroepoek is gemaakt van aardappels en tapioca, gebakken in zonnebloem- en raapzaadolie en gekruid met witte peper en zeezout. Laat maar kraken! Of dip ze, mild of pikant. komkommertijd (2) gazpacho 4 grote tomaten, 1 komkommer, 1 paprika, 1 sjalotje of kleine rode ajuin, 1 el bouillonpoeder, 3 el olijfolie, 2 el wijnazijn, snuifje peper, enkel pijpajuinen, naar wens 1 rode peper Snij de groenten in grove stukken, hou van alles een beetje opzij voor de garnering en doe de rest in een blender, samen met het bouillonpoeder, de olie en de azijn, snuifje peper erbij en op hoge stand mixen. Giet de soep in kommetjes en garneer ze met de kleine stukjes groente. tzatziki 1 komkommer, 250 ml yofu griekse stijl, 1/2 bosje verse dille, sap van 1/2 citroen, 2 el olijfolie, snuifje zout en zwarte peper Was en yinniseer de komkommer en snij die in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten met een lepel (hou ze voor soep of smoothie) en rasp de komkommer met schil en al. Laat dit even uitlekken in een vergiet. Meng de komkommer grondig met fijn-gesneden dille, yofu, citroensap, snuifje zout en snuifje peper en maak af met de olie. Lekker als bijgerecht en als broodbeleg! dadel-komkommersnack 1 komkommer, 10 medjoul dadels Was en yinniseer de komkommer, snij die in stukken van zowat 10 centimeter en die op hun beurt in lange plakjes. Snij de dadels in de lengte doormidden, haal de pit eruit, leg in iedere dadel een plakje komkommer - klaar! Handig voor op een picknick of in de brooddoos! |
KARWEETJES SEPTEMBER 2024
SEPTEMBER 2024nieuw Authentiek Italiaanse lichte tarwespaghetti van Probios, gemaakt van enkel biologische harde tarwe, zonder zout, zonder ei, het pure product van op steen gemalen meel, dat traditioneel gekneed en gevormd wordt. Het resultaat is een poreus deeg dat makkelijk de smaken van de saus in zich opneemt. En dat aan een zeer gunstige prijs! Kent u dashi nog/al? Het is een plantaardige bouillon in poedervorm, gemaakt van kombu en shiitake, die de bekende heerlijke umamismaak verleent aan uw soepen, sauzen en gerechten. De ijzerrijke zeegroente kombu wordt niet alleen gebruikt voor het koken van azuki- en andere bonen, maar vooral ook voor deze bouillon, die in veel variaties bestaat. Shiitake’s op hun beurt zijn paddestoelen die op eike- en andere stammetjes groeien. Ze zijn zeer eiwitrijk, hebben een gunstige invloed op bloeddruk en cholesterol, en ze helpen bij het afvallen door vetverbrandende eigenschappen. Er zitten 10 zakjes dashi in een pakje, elk goed voor 1,5 tot 2 liter hartig smakende soep. Zo makkelijk! teunisbloemolie Teunisbloem, een plant die haar oorsprong heeft in Noord-Amerika, staat ook bekend als nachtschoonheid: de lichtgele bloemen openen pas in de schemering. De olie wordt gewonnen door de zaden koud te persen, en die is rijk aan onverzadigde vetzuren, vooral gamma-linoleenzuur. Deze olie is geschikt voor alle huidtypes en bestrijdt rimpels, werkt hydraterend en kalmerend, gaat ontstekingen tegen en houdt de huid soepel. Voor vrouwen heeft deze olie nog meer in petto: ze brengt de hormonen in evenwicht, vermindert de effecten van PMS, reguleert de menstruatie en helpt tegen de ongemakken van de menopauze, waaronder opvliegers. Eén tot twee theelepels per dag innemen, puur of op een slaatje, maar let op: deze olie mag niet verhit worden, u kan ze best in de koelkast bewaren. U kan er ook een haarkuur mee doen – een half uur of uur in een warme handdoek laten inwerken op de lengtes – en uw nagels mee verstevigen. tempeh met kerriesaus(Koken met banaan? Waarom niet!) 1 kleine ajuin, 2 el sesamolie, kerrie, 4 el bloem, 2 1/2 dl groentebouillon, 1 banaan, 1 rolletje/pakje tempeh, shoyu, 25 g walnoten Snipper de ajuin fijn en fruit die in de olie. Voeg kwistig kerrie toe. Strooi de bloem erover en warm deze goed door. Giet er langzaam onder goed roeren de bouillon bij tot een gladde saus is ontstaan. Pel de banaan en snij die in dunne plakjes, roer de banaan door de saus. Snij de tempeh in waaiertjes of blokjes en besprenkel ze met shoyu (of tamari). Bak ze onder voortdurend omscheppen bruin in de olie. Schep ze op een schaal, giet de saus erover en bestrooi het geheel met fijngehakte walnoten. |
KARWEETJES OKTOBER 2023
OKTOBER 2023feestdagen
Nog niet meteen, maar wel begin volgende maand: de winkel is gesloten op woensdag 1 en donderdag 2 november, en op zaterdag 11 november. Er vallen geen groententassen weg, maar op 31 oktober en 10 november kan u ze best op tijd komen halen. Op afspraak kan dat ook na het sluitingsuur! gezichtsverzorging Dr Hauschka breidt het gamma dagcremes uit, deze keer met een verzorging voor de droge, doffe huid: de (vegan) abrikozencreme. De samenstelling met abrikoos, avocado en gefermenteerd graanextract stimuleert de vet- en vochthuishouding en geeft de huid een steviger, fris gevoel. De doffe, bleke huid wordt gerevitaliseerd en haar weerstand wordt versterkt. De heerlijk geurende textuur is rijk, zonder zwaar aan te voelen en wordt snel geabsorbeerd. winter Ook al kunnen we van een ouderwetse winter met veel sneeuw en bevroren vijvers om op te schaatsen alleen maar dromen, de tijd is niet veraf dat we allemaal aan de sokken gaan, of liever: dat de sokken aan gaan. Omdat onze voeten het koud krijgen, of omdat we gesloten schoenen (moeten) dragen. Daarom is het Boodygamma uitgebreid met vijf soorten voetaankleding, allemaal gemaakt van biobamboe - met wat nylon voor de stevigheid en een beetje elastaan voor de rekbaarheid - allemaal in één en dezelfde kleur: zwart! Er zijn drie modellen voor dames: hele lage schoensokjes, iets hogere sneakerexemplaren en gewone boven-de-enkel-sokken. Voor heren zijn er gewone sokken, tot zowat halverwege de kuit, en extra stevige, iets dikkere werkschoensokken, die ook in motorlaarzen en stapschoenen gedragen kunnen worden. De voordelen zijn dezelfde als bij het ondergoed: hypoallergeen, temperatuur- en vochtregulerend, antibacterieel en schimmelwerend, antistatisch en, verre van onbelangrijk: heerlijk zacht om te dragen! sappenkuur Over het hoe en waarom hoeven we u niets meer te vertellen, daarom lichten we even enkele groentensappen toe en zetten de weldaden ervan op een rijtje. De gezondheidsdrank is een mix van groenten en kruiden, nogal consistent en daardoor vullend. Dit sap is rijk aan vitamine C, dat de immuniteit versterkt, en bloeddrukregulerend kalium. De vitaliteitsdrank bevat zeven (!) soorten melkzuurvergiste groenten, is rijk aan vitamine A en kalium. Dit sap wordt onder meer aanbevolen bij kanker en leukemie. De krachtdrank is vooral geschikt voor sporters, met vitamine C tegen de vermoeidheid en kalium voor een normale spierfunctie, en kan tijdens de kuur voor een afwisseling van smaak zorgen. En dan zijn er natuurlijk nog het bijzonder rijke rodebietensap en wortelsap+, dat de lever draineert, zorgt voor een goede spijsvertering en stofwisseling en de zuur-base-verhouding in balans brengt. |
KARWEETJES NOVEMBER 2023
NOVEMBER 2023wie braaf is…
…krijgt lekkers! En dat is dit jaar naast de traditionele grote speculaaspoppen, naast holle en met praliné gevulde chocolade sinten, ook marsepein, in 2 versies: met veenbessen en met gember. Opgelet: in tegenstelling tot vorig jaar is de marsepein niet meer vegan, want nu gezoet met bloemenhoning. Voor alles geldt: beperkte voorraad, wegens kort seizoen – wacht dus niet te lang! Nog meer lekkers, maar dan niet gebonden aan de feestdagen: Peanut Butter Cups, oftewel vegan biopralines met pindavulling, per 3 in een pakje. terug (min of meer) In mei vertelden we u dat de productie van de Ecuador, een van de 70% donkere chocolades van Vivani, werd stopgezet. Bleek dat die vervangen zou gaan worden door chocolade van een ander cacaoras, maar daarop was het nog wachten, dus haalden we even de Feine Bitter 71% in huis. Nu is het wachten voorbij: de nieuwe 70% chocolade is gemaakt met de Santo Domingoboon: dezelfde als in de twee recente vegan ‘melk’chocolades. Ook deze variant is verantwoord gezoet met gedroogd, ongeraffineerd suikerrietsap. wintervoorbereiding De winter (of moeten we vanaf nu zeggen: het koudere jaargetijde?) komt eraan, en dus ook de typische ongemakken: verkoudheden, gesnotter, keelpijn, misschien ook griep of de nieuwste covidvariant, plus kwalen die met koud, vochtig weer te maken hebben, zoals gewrichtspijnen en winterhanden. Hoog tijd om aan preventie te doen, om het seizoen zo gezond en pijnvrij mogelijk door te komen. En ja, dat begint met voeding: met groenten die nu en binnenkort hier geoogst worden (we hoeven ze niet op te lijsten, toch?), met volle granen als boekweit (yomogi soba!), ronde rijst en haver, met verschillende soorten bonen in allerlei koude en warme (erwtensoep!) gerechten, met verse dan wel gedroogde zeegroenten voor de broodnodige aanvulling van mineralen, vitaminen en sporenelementen. Daarnaast is een kuur van enkele weken met etherische olie van ravintsara of rozemarijn (ct verbenon) zeker geen slecht idee, en rode tijm, eucaliptus, vlier- of tijmsiroop in huis hebben evenmin. Zo’n kuur kan ook met gemmotherapie, vooral de gem-immu, de gem-respi en voor reumalijders de gem-art zijn aanbevolen. Notoire koukleumen kunnen hun voordeel doen met het makkelijk zelf te bereiden azukisap, met saliebad van Dr Hauschka voor in het (voeten)bad, met kersenpitkussentjes op de buik, in de rug, in de nek, aan de voeten, met de bodyolie moor-lavendel, met de yogi thees in haast alle variaties, met zoutzakken en gembercompressen. Meer uitleg? In de winkel! afscheid Ze waren al moeilijk te krijgen, nu is het helemaal afgelopen: de tofu graffiti gaat uit assortiment, en tot nu hebben we geen even smakelijk alternatief gevonden, helaas. Wat nog verdwijnt, of al verdwenen is: de haverkoekjes met amandel, het mousserend appelsap met gember, beide choco’s met kokosmelk, twee soorten cider, de zeepjes van Natura en Kanu. |
KARWEETJES DECEMBER 2023
DECEMBER 2023vakantie U noteert best al 23 december in uw agenda: die dag is de winkel voor de laatste keer dit jaar open, zoals altijd op zaterdag tot 18u, daarna begint naar waarlijk gewaardeerde traditie onze jaarlijkse vakantie. Wil u graag een voorraadje van uw favoriete plantendrank of fruitsap, van koekjes of thee, van tofu(-burgers) of groenten dan wel fruit: laat het ons op tijd weten, we zorgen ervoor. Aan de andere kant van de jaarwisseling, in het één dag langere schrikkeljaar 2024, verwelkomen we u weer op 23 januari, precies een maand later, met versgemaakte individuele groententassen en een overheerlijk, geselecteerd aanbod biovoeding. We wensen u alvast fijne, warme, deugddoende, gezellige, hartverwarmende feesten, of u nu alleen viert, met de familie, de vrienden of de huisdieren: een beetje licht en warmte in deze donkere weken van het jaar is mooi meegenomen. toch nog wat nieuws…. Het mag een verrassing genoemd worden: een nieuw sap van Pajottenlander is altijd een mooie uitbreiding van het vloeibare assortiment. Deze keer is het appel-aardbeiensap, puur Belgisch, rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een glas vol gezondheid, laat het u smaken! Ook een lekkere geur, en toch volledig anders: sandelwierook van Satya zorgt voor een aangename, ontspannen sfeer in elke kamer. Eveneens van Satya: zepen met de mooie namen nag champa, sandal en chandan, drie manieren om uw huid en handen geurig zacht proper te krijgen zonder ze uit te drogen. feestelijk Helemaal nieuw is panettone, een traditionele Italiaanse kerstcake met chocoladedruppels. Deze is gemaakt op basis van zuurdesem en uiteraard volledig vegan, gezoet met agavesiroop en in een bijzonder mooi doosje verpakt. Om uzelf of uw naasten eens extra te verwennen! Dr Hauschka heeft deze keer het moor-lavendelbad (‘verwarmt de ziel’) in een mooi jasje gestoken, en de melissecreme komt met een gratis flesje gezichtslotion (gebruiken in omgekeerde volgorde!). Pajottenlander maakt van de winterdrank een jaarlijks terug-kerende gebeurtenis: hebt u die al eens warm gedronken? Aanrader! We hebben afscheid moeten nemen van de lindehoning van De Traay, en stellen u meteen een nieuwe soort voor: Afrikaanse honing. De nectar van deze donkere, taaivloeibare honing wordt verzameld in holle boomstammen in de ongerepte natuur van Zambia. Voor de oogst trekken imkers diep de wouden in. Deze honing heeft een intense, aromatische, houtachtige smaak. |