Een heel jaar Karweetjes
De weetjes uit De Karwij vindt u in onze maandelijkse nieuwsbrief: we stellen nieuwe producten voor, vertellen wat meer over minder bekende artikelen, laten u kennismaken met eenvoudige doch smakelijke recepten, en houden u op de hoogte van sluitingsdagen, zomeruren en vakanties.
Veel leesplezier!
KARWEETJES FEBRUARI 2024
FEBRUARI 2024nieuw
Traditioneel niet zo veel nieuwigheden in de winter, maar we kunnen u toch enkele producten voorstellen. Om te beginnen een tweede soort grissini oftewel soepstengels, deze keer met spelt, gemaakt met zuurdesem en op smaak gebracht met olijfolie en een snuifje zeezout. Niet mis als snack! Ook Italiaans is de vegan pesto siciliana van Luce, ter vervanging van die van Castiello. Niet zo nieuw, maar wel verbeterd kwa smeerbaarheid is de met dadels gezoete chocopasta original van No Sugar Daddies. De vloeibare bloemenhoning is er nu in de makkelijke en populaire knijpflesversie. Verwacht wordt de Rose Tea van Yogi Tea, met als blue(se)m-elementen hibiscus, kamille, vlier, roos, zonnebloem, linde en lavendel - naast 12 andere ingrediënten. Ook op komst: glutenvrije afbakhaverbroodjes of panini. Even bevochtigen, een klein kwartiertje in de oven en smullen maar! hooikoorts
Nu de botanische lente ieder jaar wat vroeger valt blijft ook hooikoorts niet achter, tot leedwezen van al wie dientengevolge traant, snuft, niest of erger. Het is daarom aangewezen de tweede – of voor wie er niet eerder aan dacht: de eerste - kuur met etherische olie van ravintsara deze maand al op te starten. Moeilijk is het niet: 1 tot (maximum!) 3 druppels per dag innemen, aanvankelijk achter op de tong; eens u gewoon bent aan de smaak hoeft dat niet meer. U kan indien nodig erna iets droogs eten, een stukje brood of een koekje, om de smaak af te zwakken. Ravintsara is de sterkste antivirale olie uit de aromatherapie, verzacht alle soorten keelpijn, en zorgt, kuurgewijs genomen, voor een veel grotere tolerantie voor pollen allerhande. Hoe lang zo’n kuur duurt? Zo’n 3 tot 6 weken, afhankelijk van hoe erg u last hebt van hooikoorts. Hebt u in de late herfst al een eerste kuur gedaan dan volstaat gewoonlijk een week of 3.
tournée minérale
Ondertussen een traditie in februari: een maand lang zonder alcohol door het leven gaan. Niet zo moeilijk met overheerlijke pittige drankjes als Ginger Jack en Curcuma Jane! Als beloning voor het volhouden krijgt u een gratis shotglaasje bij elke aankoop van een grote fles gemberdrank. Op uw gezondheid!
afscheid
Dit wordt helaas een terugkerende rubriek in de karweetjes. Deze keer gaat het om de pizza pepe, een van de twee soorten vegan pizza. We zijn op zoek naar een nieuwe puur plantaardige soort, maar dat blijkt niet zo makkelijk. Ook verdwenen, deze keer uit de grutterskast, zijn het tarwe-haverontbijt van Joannusmolen, de rijstudon met gember en pompoen en de glutenvrije ramen van King Soba.
|
KARWEETJES MAART 2024
MAART 2024eitjes
We hoeven ze u waarschijnlijk niet meer voor te stellen, de lekkere suikervrije paaseitjes van Wiloco. We hebben ze in grote, holle versie, zes eitjes per zakje, en in kleine, volle versie in drie smaken, van tropisch wit over bruin tot zwart: u herkent ze aan de kleurtjes van de folie. Ze zijn gezoet met kokosbloesemsuiker en rijststroop, bevatten minstens 44% cacao, zijn natuurlijk vegan en uiteraard bio.
groenten en fruit uit Nepal
Broccoli, doperwten, radijs, wortel, pompoen, mais, ajuin, pastinaak, spruitjes, maar ook aardbei, druiven, kersen, appelsien, citroen, sterfruit, appel: had u dat ooit verwacht? Wij dus ook niet, behalve in deze versie dan: in vilt, met een sleutelhanger eraan, allemaal met een gezichtje, de doperwtjes zelfs met vijf! Gemaakt door een vrouwencollectief, fair betaald, en prachtig om te zien. En om cadeau te doen, dat spreekt. O ja: er zijn ook heerlijk wollige schaapjes. Mét sjaaltje.
nieuw: kimchi en co
U hebt er misschien al van gehoord: kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht. De naam betekent zoveel als ‘verzonken groente’: ingelegde of gepekelde groente, dus, met (chinese) kool als basis. De varianten in smaak en kleur zijn eindeloos, door toevoeging van andere groenten en/of kruiden of specerijen. Kimchi was door het hoge gehalte aan vitaminen oorspronkelijk vooral een wintergroente, maar wordt tegenwoordig in Korea, en meer en meer ook daarbuiten, dagelijks gegeten, omdat het naast lekker ook een ware weldaad is voor het microbioom van de darm en overgewicht tegengaat. We stellen u om te beginnen 3 soorten voor: in de Kimchi Original is chinese kool aangerijkt met onder meer radijs, verse gember, chili en mierikswortel – u proeft de pittige smaak al als u dat leest, toch? In de Kimchi Mild zijn dat voornamelijk wortelen en specerijen, terwijl de derde soort bestaat uit gefermenteerde bloemkool met kurkuma. We verwachten ze halverwege de maand.
Nog nieuw bij de verswaren van Taifun: de zwarte woud tofu - zacht gerookt op beukenhout en verfijnd met karwij, shoyu en peterselie - en de filets met doperwtjes: ze bestaan voor 90% uit twee soorten eiwitrijke peulvruchten – soja en erwten – plus enkele groenten en specerijen.
We breiden het glutenvrije gamma uit met zwarte rijst spagetti: hele fijne deegwaren die in porties verpakt zitten, voor wie ze ook graag als ontbijt gebruikt. Rond half maart komt ook de Vietnamese zoetzure saus van Allos binnen, die edamame bevat en verschillende gewokte groenten, waaronder taugé. Zachtjes opwarmen en toevoegen aan groan- en groentenschotels. En dan de zakdoekjes: die van Memo zijn niet meer te krijgen, die van Cheeky Panda vonden we te dun om goed te zijn, dus proberen we het nu met die van Grazie: 10 pakjes met 10 stuks, gemaakt van gerecycleerde vezels, en bijzonder gunstig geprijsd.
|
KARWEETJES APRIL 2023
APRIL 2023nieuw en anders Danke heeft de inhoud van de pakken huishoudrollen aangepast aan de behoeften van deze tijd: in plaats van 2 rollen zitten er nu 4 in een pak, en wat mooi meegenomen is: de prijs per rol is daardoor gevoelig gezakt. Wie kan daar nu over klagen? Zwarte olijven: die hadden we al even niet meer in het assor-timent. Nu dus weer wel: het zijn Griekse bio-kalamata’s van Terra Sana, voor bij het aperitief, op de pizza, in de salade, als honger-stillend tussendoortje. Nieuwe glutenvrije pasta is altijd een aanwinst: van King Soba komen bruine rijstnoedels met pompoen en gember, die niet alleen lekker smaken maar ook nog eens snel gaar zijn: in zowat 5 minuten. Al wie last heeft van een verkoudheid, verstopte sinussen, keelpijn, kriebelhoest of heesheid kan baat hebben bij de met agave gezoete tijmsiroop: een koffie- of eetlepel per keer zorgt voor instant verlichting. We moeten helaas afscheid nemen van de gefermenteerde groenten van Terra Fermenta: het bedrijf stopt ermee. We hebben nog een kleine voorraad Sunshine Kraut en Red Curtido; we gaan alvast op zoek naar alternatieven die even lekker zijn voor u als heilzaam voor uw darmflora. gemmotherapie (3): de complexen Gem-Nocte is, het zal u niet verwonderen, een slaapbevorderen-de mix, die angsten en piekeren tegengaat en drukke kinderen weet te kalmeren. Het is een veilig want geen verslavend product, dat de kalmerende, angstoplossende werking van linde combineert met vijgenboom, die energetisch werkt op milt en pancreas. Meidoorn kalmeert emotionele stress. Gem-Relax is een remedie bij tijdelijke stress dankzij de knoppen van vijgenboom en zwarte bes, hydrolaten van lavendel, engelwortel en neroli en etherische olie van ylang ylang. Het complex heeft de reputatie de ‘ziel te reinigen’ en psychologische instabiliteit te verhelpen. Neroli versterkt de emoties, ylang heeft een kalmerend effekt. Gem-Respi, dat we zowel in druppels als in een verstuiver aanbieden, helpt om makkelijker door de neus te ademen, waarbij zwarte els werkt als een schild tegen invloeden van buitenaf, hondsroos de natuurlijke afweer versterkt en haagbeuk reinigend werkt op de sinussen. Gem-Sana vertraagt de ontwikkeling van ziektekiemen door de combinatie van de antibiotische knoppen els en populier met beschermende propolis, die anti-invasief werkt tegen bacteriën en schimmels. En dan zijn er nog de Oculodruppels: oogdruppels, die vermoeide, geïrriteerde en droge ogen verlichting brengen en beschermen. |
KARWEETJES MEI 2023
MEI 2023dicht en zo Deze maand zijn dat met name 2 dagen: woensdag 17 en donderdag 18 mei. Vanaf 13 juni schakelen we over op onze traditionele zomeruren. De Karwij is dan open van dinsdag tot vrijdag van 15u tot 19u, en op zaterdag van 12u tot 18u. Op zaterdag verandert er dus niets, op woensdag en donderdag kan u hier later dan anders terecht. Lukt het u niet te komen tijdens die uren, laat het ons weten: we regelen dan iets ervoor of erna. De maand erop sluiten we op vrijdag 21 en zaterdag 22 juli, en in augustus van de 15de tot en met de 19de. Op 5 september eindigen de zomeruren en bent u hier weer telkens vanaf 12u welkom. Zeg nu nog dat we u niet op tijd verwittigd hebben! nieuw/anders We blijven bezig met vervangen, deze keer de handzeeppompjes: die van Emma Noël zijn uit assortiment (de liters blijven verkrijgbaar), in de plaats daarvan zijn er 2 nieuwe soorten van Botanique: een met appelsien en een met lavendel. Ook van de Ecuador van Vivani hebben we helaas afscheid moeten nemen: die is vervangen door een Feine Bitter met 71% cacao, gezoet met gedroogd, ongeraffineerd suikerrietsap. Helemaal nieuw zijn twee smeltzachte zogenaamde ‘melk’chocoladesoorten van Vivani. Almond Nougat Crisp is gezoet met kokosbloesemsuiker en bevat als verrassend ingrediënt boekweitmeel, dat ervoor zorgt dat deze chocolade zo zacht is als traditionele koemelkchocolade en toch helemaal plantaardig. Net als de tweede nieuwe soort: Creemy Classic, die naast boekweit- ook chufameel (ofte aardamandel of tijgernoot) bevat - en dus geen rijst-, haver- of sojadrink, die elk een eigen smaak geven - en gezoet is met gedroogd suikerrietsap. Beide zijn gemaakt met biocacao uit de Dominicaanse Republiek: Santo Domingo. Laat u verrassen! Flinterdun gesneden plakjes bio-aardappel uit Haspengouw, gebakken in bio zonnebloemolie en op smaak gebracht met ongeraffineerd zeezout: ziedaar de ReBEL chips, voor fijnproevers met een voorkeur voor superieure lokale kwaliteit. Noch nieuw noch anders, enkel al heel lang niet verkrijgbaar is de appel-perenstroop van Pajottenlander. De beloofde leveringsdatum schuift nu al maanden telkens weer op, helaas. |
KARWEETJES JUNI 2023
JUNI 2023herinnering: de zomeruren …beginnen op 13 juni! De Karwij is dan open van dinsdag tot vrijdag van 15u tot 19u, en op zaterdag van 12u tot 18u. Kan u niet tijdens de openingsuren komen? Geen probleem: maak een afspraak, voor een keer of voor elke week, om voor 15u of na 19u uw groententas af te halen of andere boodschappen te doen. Even op voorhand bellen of mailen en we zorgen ervoor dat we u kunnen helpen. appel-perenstroop We hadden het er vorige keer al over: de appel-perenstroop van Pajottenlander is al een hele tijd niet verkrijgbaar, en nu blijkt dat zelfs de producent ons geen datum kan geven. Daar kunnen we uiteraard niet op wachten, en dus halen we een andere in huis: die van Crombach, gemaakt van oude rassen hoog-stamfruit dat zo laat mogelijk geoogst wordt – geraapt, niet geplukt – zodat de zon zo lang mogelijk haar werk kan doen. nieuw/anders Nog meer vervangingen: Provamel stopt met de productie van verswaren zoals yofu en skyr. Voor de eerste schakelen we om op Sojade, die u misschien nog kent van de bananenyofu. Voor skyr hebben we nog geen alternatief. Nieuw, of liever: een assortimentsuitbreiding, is de grote fles Curcuma Jane. 700 ml pittige shotjes of theebasis, smaakversterker voor water of (dip)sausingrediënt. Met niet alleen gember maar ook geelwortel en de gecombineerde weldaden van beide. Voor de snelle, makkelijke maaltijden zijn er enkele nieuwe soepen (op komst): tomaat-basilicum, rode linzen-tomaat, en zoete aardappel-wortel. U zal het ons niet kwalijk nemen dat we nog even wachten met de erwtensoep, toch? het lieve lijf Karité, ook gekend als galamboter of sheabutter, is de naam-gever en geur van de karitédouchegel van Emma Noël: een superzachte zeep met een milde geur en een hoog gehalte aan biologisch geteelde huidverzorgende aloë vera, in een handige pompfles. U bent ongetwijfeld vertrouwd met de rescue remedy van de bachbloesems, maar kent u ook de creme? Het is een witte, makkelijk uit te smeren, parabeenvrije zalf die helpt bij alle ‘abnormaliteiten’ van de huid, of het nu een insectensteek is, een snijwond, brandwond of schaafwond, of u zich verbrand hebt of gestoten. Ook om littekens te behandelen en minder zichtbaar te maken. Deze must in de handtas is nu ook in een wat groter formaat te krijgen, voor thuisgebruik: 150 ml weldaad in een recycleerbare plastic tube. |
KARWEETJES JULI 2023
JULI 2023herinnering: gesloten …op vrijdag 21 en zaterdag 22 juli. U had niet anders verwacht, toch? We wensen u een deugddoend lang weekend! Door verlofregelingen hier en daar worden de groententassen in week 29 pas op woensdag 19 juli gemaakt: noteert u het even? nieuw “’t Is letterlijk en figuurlijk komkommertijd: weinig nieuws onder de brandende zomerzon, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, zoals…. Glutenvrij, eiwit- en vezelrijk, gemaakt zonder zout: dat zijn de boekweitpenne van het merk Probios. Verder nog groene olijven en een derde soort zeegroentepickle met dulse en rode biet, gekruid met kerrie, komijn, venkelzaad, roze peper en koriander. Tip: gebruik het pekelwater als azijn in bv. vinaigrettes! Het beste nieuws komt als laatste: nieuwe plantenmelken van Europese oorsprong, bio en suikervrij, en gevoelig beterkoop dan andere merken! We beginnen met amandel(graanvrij!), rijst en soja, en breiden op termijn uit met haver en haver-amandel. huidbescherming In dit seizoen is dat uiteraard bescherming tegen schadelijke zonnestralen – geen overbodige luxe in alsmaar warmere zomers. Voedingspreventief kan u natuurlijk tijdens het voorjaar veel wortelen en pompoen eten, wortelsap drinken, tomatenpuree gebruiken, bv. op de boterham, en dan nu peterselie vermijden op dagen dat u veel buiten bent. Suiker hebt u waarschijnlijk – hopelijk! - al volledig geschrapt, zodat u niet ‘karameliseert’. Oeps, niet aan gedacht? Dan kiest u best voor huidbescherming met goede kosmetika, zoals die van Dr. Hauschka en De Natuurkapper. We hebben u de producten allemaal al eens voorgesteld, daarom nu nog wat tips. De Gekleurde Zonnebrandcrème beschermt de dunne en meest aan de zon blootgestelde huid van het gezicht met factor 30 tegen uv-straling, en voorkomt huidveroudering in de vorm van rimpels en vlekken. Boven op de dagcrème of rechtstreeks op gezicht en hals aanbrengen, ook voor het zwemmen! Uw haren kan u tegen zon en zee- of chloorwater beschermen met galam- ofte karitéboter, of met zoete amandelolie. Die laatste hoeft u bij een strandvakantie niet uit te wassen, mits een handdoek op uw kussen. Later kan u uw huid ontspanning en rust bieden met de verzor-gende After Sun Lotion. Toch door de zon verbrand geraakt of onvoorzichtig geweest met kaarsen of het campingvuurtje? Smeer de plekken herhaaldelijk in met Sint-Janskruid-olie, of met de eerstehulpzalf (rescue creme) van de Bachbloesems. Akuut last van te veel zon of hitte? Vernevel de Gezichtslotion om wat verfrissing te sprayen, of breng Aloë Veragel aan als de afkoeling wat langer mag/moet duren. Een drupje pepermuntolie innemen helpt ook! |
KARWEETJES AUGUSTUS 2023
AUGUSTUS 2023week 33 …is zoals altijd onze zomerse vakantieweek. Dit jaar is dat van 16 tot en met 19 augustus, de 15de valt immers op een dinsdag. Krijgt u de week ervoor graag een extra hoeveelheid groenten en/of fruit? Laat het ons weten! Bij de heropening op 22 augustus zitten we nog in zomerregime, en dat gaat nog twee weken door tot begin september. proteïnebrood ….is de toepasselijke (maar helaas niet zo fraaie) naam van een broodsoort die bijzonder rijk is aan eiwitten (10 gram per snee!) én zemelen. De basis is roggemeel, de eiwitten komen van gekiemde tarwe en soja, voor extra vezels zorgen lijnzaad, zonnebloempitten, tarwe-zemelen en appelen. De sneetjes zitten in pakjes van een half pond: handig als noodvoorraad, maar ook voor onderweg, op trektochten, vakanties, picknicks, … En ze zorgen natuurlijk ook voor meer variatie bij de broodmaaltijd! komkommertijd Slaatjes en bereidingen met komkommer zijn niet alleen verfrissend, ze verzorgen ons ook met waardevol water, want dat zit in overvloed in deze groente. We beginnen met een macrobiotische klassieker, die heerlijk afkoelend werkt: komkommer in umeboshisap 1 komkommer, 2 umeboshi’s, 2 koppen water Plet de umeboshi’s en kook ze met pit en al 20 minuten in het water. Snij de komkommer in plakken van 1 cm dik en kook ze 10-15 minuten in dit water. Laat ze in het kookvocht afkoelen. komkommerbeleg
Laat de geraspte komkommer in een zeef uitlekken. Roer er met een lepel door zodat zoveel mogelijk vocht uit de komkommer wordt geperst. Mix de helft ervan met de rest van de ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een smeuïge massa.Meng dan de rest van de komkommer erdoor. komkommersoep 1 komkommer, olijfolie, 2 ajuinen, 1 l bouillon, peterselie/dille/ bieslook, pezo, ev. rijst- of sojaroom Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snij de helften in kleine stukjes. Snipper de ajuinen fijn en fruit de stukjes glazig in een weinig olijfolie, laat dan de komkommer meestoven. Voeg na een tijdje de bouillon toe, laat 20’ sudderen, haal de mixer erdoor en werk af met pezo en/of vers jong groen. Lekker met wat rijst- of sojaroom. |
KARWEETJES SEPTEMBER 2023
SEPTEMBER 2023weg. en welkom! U hebt ze al even niet meer kunnen vinden, de veganaise van 2bio. Dat komt, die is nu op de markt onder de naam van de producent zelf: Abinda, zit in iets grotere glazen maar is verder krek hetzelfde. Slasaus, dipsaus, tussenlaag op een sandwich: wel zo makkelijk! brood en zo Sesambrood is een glutenvrije, zeer smakelijke variant op het bekende thema. Naast, uiteraard, veel sesam bevat het onder meer boekweit, mais, lijnzaad, gierst en soja. Klaar om te besmeren, afbakken hoeft niet. Later op de maand verwachten we ook nog granenbrood met chiazaad (in sneetjes), en afbak-paninibroodjes met heel veel soorten zaden: zonnepitten, lijnzaad, sesam, vlozaad en maanzaad. Beide zijn eveneens glutenvrij en zitten boordevol ballaststoffen. Voor wie het iets zoeter wil is banaan-notencake op komst, gemaakt met verse biobananen, walnoten en gekiemde tarwe in een deeg van voltarwemeel, gezoet met appeldiksap. Vegan, bio, suikervrij! peulvruchten Ze zijn er in heel wat formaten, kleuren en smaken, en allemaal zijn ze rijk aan eiwitten en vezels. Toch zijn er nog mensen die ze moeilijk verteerbaar vinden, maar wist u dat dat vooral te maken heeft met de bereiding? Daarom: even een handleiding in trapvorm. Wat u zeker niet mag nalaten is ze weken: minstens 12 uur, beter nog 24 uur en voor mensen met heel gevoelige darmen mag dat ook 36 uur zijn. Beginnen ze te ontkiemen? Dat geeft niet, integendeel, dat verhoogt het gehalte aan voedingsstoffen. Waarom weken? Ze zijn gedroogd, hebben hun vochtgehalte van vlak na de oogst verloren, dat krijgen ze nu terug. Een bepaald soort koolhydraat ontsluit, als de bonen geweekt zijn, tijdens het koken. Bij ongeweekte gekookte bonen gebeurt dat echter in de darmen, en het gevolg is gekend: voor elk boontje een toontje! Het weekwater kan u best altijd weggieten (of aan uw kamer-planten geven). Gespoelde stukjes kombu onderin de kookpot schikken, daarop de geweekte boontjes, water erbij tot ze net onder staan en ook een snuifje bonekruid. Koken tot ze gaar zijn; dat kan gaan van zowat 20 minuten in het geval van rode linzen tot zelfs enkele uren (jawel!) voor gele soja; meestal volstaan twee of drie kwartier. U zal zien dat de stukjes kombu zich naar boven hebben geworsteld, en onderweg hebben ze iedere laag boontjes verrijkt met mineralen en sporenelementen. Wie nog altijd twijfelt kan er een lik umeboshipasta onder draaien, zoals bij andere gerechten waarvan u vermoedt - of vindt - dat u ze maar moeilijk verteert. Zo, nu kan u ze puur serveren met een geutje shoyu of tamari, ze toevoegen aan allerlei gerechten of er toespijs mee maken, hummus bijvoorbeeld. De kombu kan u gewoon opeten als die gaar is, en anders een tweede keer gebruiken of meekoken met granen, groenten of in soep. |
KARWEETJES OKTOBER 2023
OKTOBER 2023feestdagen
Nog niet meteen, maar wel begin volgende maand: de winkel is gesloten op woensdag 1 en donderdag 2 november, en op zaterdag 11 november. Er vallen geen groententassen weg, maar op 31 oktober en 10 november kan u ze best op tijd komen halen. Op afspraak kan dat ook na het sluitingsuur! gezichtsverzorging Dr Hauschka breidt het gamma dagcremes uit, deze keer met een verzorging voor de droge, doffe huid: de (vegan) abrikozencreme. De samenstelling met abrikoos, avocado en gefermenteerd graanextract stimuleert de vet- en vochthuishouding en geeft de huid een steviger, fris gevoel. De doffe, bleke huid wordt gerevitaliseerd en haar weerstand wordt versterkt. De heerlijk geurende textuur is rijk, zonder zwaar aan te voelen en wordt snel geabsorbeerd. winter Ook al kunnen we van een ouderwetse winter met veel sneeuw en bevroren vijvers om op te schaatsen alleen maar dromen, de tijd is niet veraf dat we allemaal aan de sokken gaan, of liever: dat de sokken aan gaan. Omdat onze voeten het koud krijgen, of omdat we gesloten schoenen (moeten) dragen. Daarom is het Boodygamma uitgebreid met vijf soorten voetaankleding, allemaal gemaakt van biobamboe - met wat nylon voor de stevigheid en een beetje elastaan voor de rekbaarheid - allemaal in één en dezelfde kleur: zwart! Er zijn drie modellen voor dames: hele lage schoensokjes, iets hogere sneakerexemplaren en gewone boven-de-enkel-sokken. Voor heren zijn er gewone sokken, tot zowat halverwege de kuit, en extra stevige, iets dikkere werkschoensokken, die ook in motorlaarzen en stapschoenen gedragen kunnen worden. De voordelen zijn dezelfde als bij het ondergoed: hypoallergeen, temperatuur- en vochtregulerend, antibacterieel en schimmelwerend, antistatisch en, verre van onbelangrijk: heerlijk zacht om te dragen! sappenkuur Over het hoe en waarom hoeven we u niets meer te vertellen, daarom lichten we even enkele groentensappen toe en zetten de weldaden ervan op een rijtje. De gezondheidsdrank is een mix van groenten en kruiden, nogal consistent en daardoor vullend. Dit sap is rijk aan vitamine C, dat de immuniteit versterkt, en bloeddrukregulerend kalium. De vitaliteitsdrank bevat zeven (!) soorten melkzuurvergiste groenten, is rijk aan vitamine A en kalium. Dit sap wordt onder meer aanbevolen bij kanker en leukemie. De krachtdrank is vooral geschikt voor sporters, met vitamine C tegen de vermoeidheid en kalium voor een normale spierfunctie, en kan tijdens de kuur voor een afwisseling van smaak zorgen. En dan zijn er natuurlijk nog het bijzonder rijke rodebietensap en wortelsap+, dat de lever draineert, zorgt voor een goede spijsvertering en stofwisseling en de zuur-base-verhouding in balans brengt. |
KARWEETJES NOVEMBER 2023
NOVEMBER 2023wie braaf is…
…krijgt lekkers! En dat is dit jaar naast de traditionele grote speculaaspoppen, naast holle en met praliné gevulde chocolade sinten, ook marsepein, in 2 versies: met veenbessen en met gember. Opgelet: in tegenstelling tot vorig jaar is de marsepein niet meer vegan, want nu gezoet met bloemenhoning. Voor alles geldt: beperkte voorraad, wegens kort seizoen – wacht dus niet te lang! Nog meer lekkers, maar dan niet gebonden aan de feestdagen: Peanut Butter Cups, oftewel vegan biopralines met pindavulling, per 3 in een pakje. terug (min of meer) In mei vertelden we u dat de productie van de Ecuador, een van de 70% donkere chocolades van Vivani, werd stopgezet. Bleek dat die vervangen zou gaan worden door chocolade van een ander cacaoras, maar daarop was het nog wachten, dus haalden we even de Feine Bitter 71% in huis. Nu is het wachten voorbij: de nieuwe 70% chocolade is gemaakt met de Santo Domingoboon: dezelfde als in de twee recente vegan ‘melk’chocolades. Ook deze variant is verantwoord gezoet met gedroogd, ongeraffineerd suikerrietsap. wintervoorbereiding De winter (of moeten we vanaf nu zeggen: het koudere jaargetijde?) komt eraan, en dus ook de typische ongemakken: verkoudheden, gesnotter, keelpijn, misschien ook griep of de nieuwste covidvariant, plus kwalen die met koud, vochtig weer te maken hebben, zoals gewrichtspijnen en winterhanden. Hoog tijd om aan preventie te doen, om het seizoen zo gezond en pijnvrij mogelijk door te komen. En ja, dat begint met voeding: met groenten die nu en binnenkort hier geoogst worden (we hoeven ze niet op te lijsten, toch?), met volle granen als boekweit (yomogi soba!), ronde rijst en haver, met verschillende soorten bonen in allerlei koude en warme (erwtensoep!) gerechten, met verse dan wel gedroogde zeegroenten voor de broodnodige aanvulling van mineralen, vitaminen en sporenelementen. Daarnaast is een kuur van enkele weken met etherische olie van ravintsara of rozemarijn (ct verbenon) zeker geen slecht idee, en rode tijm, eucaliptus, vlier- of tijmsiroop in huis hebben evenmin. Zo’n kuur kan ook met gemmotherapie, vooral de gem-immu, de gem-respi en voor reumalijders de gem-art zijn aanbevolen. Notoire koukleumen kunnen hun voordeel doen met het makkelijk zelf te bereiden azukisap, met saliebad van Dr Hauschka voor in het (voeten)bad, met kersenpitkussentjes op de buik, in de rug, in de nek, aan de voeten, met de bodyolie moor-lavendel, met de yogi thees in haast alle variaties, met zoutzakken en gembercompressen. Meer uitleg? In de winkel! afscheid Ze waren al moeilijk te krijgen, nu is het helemaal afgelopen: de tofu graffiti gaat uit assortiment, en tot nu hebben we geen even smakelijk alternatief gevonden, helaas. Wat nog verdwijnt, of al verdwenen is: de haverkoekjes met amandel, het mousserend appelsap met gember, beide choco’s met kokosmelk, twee soorten cider, de zeepjes van Natura en Kanu. |
KARWEETJES DECEMBER 2023
DECEMBER 2023vakantie U noteert best al 23 december in uw agenda: die dag is de winkel voor de laatste keer dit jaar open, zoals altijd op zaterdag tot 18u, daarna begint naar waarlijk gewaardeerde traditie onze jaarlijkse vakantie. Wil u graag een voorraadje van uw favoriete plantendrank of fruitsap, van koekjes of thee, van tofu(-burgers) of groenten dan wel fruit: laat het ons op tijd weten, we zorgen ervoor. Aan de andere kant van de jaarwisseling, in het één dag langere schrikkeljaar 2024, verwelkomen we u weer op 23 januari, precies een maand later, met versgemaakte individuele groententassen en een overheerlijk, geselecteerd aanbod biovoeding. We wensen u alvast fijne, warme, deugddoende, gezellige, hartverwarmende feesten, of u nu alleen viert, met de familie, de vrienden of de huisdieren: een beetje licht en warmte in deze donkere weken van het jaar is mooi meegenomen. toch nog wat nieuws…. Het mag een verrassing genoemd worden: een nieuw sap van Pajottenlander is altijd een mooie uitbreiding van het vloeibare assortiment. Deze keer is het appel-aardbeiensap, puur Belgisch, rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een glas vol gezondheid, laat het u smaken! Ook een lekkere geur, en toch volledig anders: sandelwierook van Satya zorgt voor een aangename, ontspannen sfeer in elke kamer. Eveneens van Satya: zepen met de mooie namen nag champa, sandal en chandan, drie manieren om uw huid en handen geurig zacht proper te krijgen zonder ze uit te drogen. feestelijk Helemaal nieuw is panettone, een traditionele Italiaanse kerstcake met chocoladedruppels. Deze is gemaakt op basis van zuurdesem en uiteraard volledig vegan, gezoet met agavesiroop en in een bijzonder mooi doosje verpakt. Om uzelf of uw naasten eens extra te verwennen! Dr Hauschka heeft deze keer het moor-lavendelbad (‘verwarmt de ziel’) in een mooi jasje gestoken, en de melissecreme komt met een gratis flesje gezichtslotion (gebruiken in omgekeerde volgorde!). Pajottenlander maakt van de winterdrank een jaarlijks terug-kerende gebeurtenis: hebt u die al eens warm gedronken? Aanrader! We hebben afscheid moeten nemen van de lindehoning van De Traay, en stellen u meteen een nieuwe soort voor: Afrikaanse honing. De nectar van deze donkere, taaivloeibare honing wordt verzameld in holle boomstammen in de ongerepte natuur van Zambia. Voor de oogst trekken imkers diep de wouden in. Deze honing heeft een intense, aromatische, houtachtige smaak. |