Ontdek de biorecepten
U vindt dat ene recept dat in de karweetjes stond niet terug? U bent de menubladen van de kooklessen kwijt?
Op deze pagina vindt u een deel ervan terug. Het zijn ook de succesrecepten uit de kooklessen! Laat ze u inspireren - en smaken!
Even iets over de afkortingen: el = eetlepel, kl = koffielepel, tl = theelepel, hv = handvol, k = kop, ‘ = minuten.
graag meer uitleg? kom langs!
AARDPEER MET NOOTJES

12 aardperen, 1 kleine ajuin, 2 el hazelnoten, 1 el olie
ABRIKOZENBOLLETJES

1 ons gedroogde abrikozen, 1 el pindakaas, 1/2 el (appelsien)diksap, kokosrasp, citroensap
AFGHAANSE RIJST

1 kop rijst, 1½ kop water, 2 el olijfolie, saffraan, 2 ajuinen, citroenrasp, 1 appel, 1 kl kerrie, sap van 1 citroen, 1½ k rozijnen, peterselie
AVOCADOCRÈME

1 grote avocado, 1 pijpajuintje, 1 el citroensap, 75 ml sojaroom, enkele druppels tabasco, zout, peper
AVOCADODIPSAUSJE

1 rijpe avocado, 2 el perendiksap, 1 el tahin, sap van 1 citroen
BITTERKOEKJES

250 g havervlokken, 250 g kokosrasp, 2 el olie, 3-4 el water
BOELGOERSALADE

1 k boelgoer, 2 k water, 0,5 k peterselie, 1 k fijngesneden bieslook, 3 blaadjes kruizemunt, 1 pond rijpe tomaten, zeezout, 0,75 k zonnebloemolie, sap van 4 citroenen
BOEREKOOL MET TOFU

1 grote ajuin, sesamolie, 500 g tofu, 1,5 el shoyu, 1 el ume-su, 1 boerekool
BRANDNETEL MET MISO

3 k samengeperste brandneteltoppen, 1 tl sesamolie, 1 kl rijstmiso, 0,5 k water
CAKEBROOD

6 k tarwebloem, 1,5 tl zeezout, 2 tl vanillepoeder, 1 k notenmoes, 3 k amasake, 1 k zuurdesem
EIERPLANTEN MET KERRIE

1 kg eierplanten, 2 ajuinen, 3 el olie, 1 kl kerrie, shoyu
FU MET ARAME

1 hv arame, 3 fu-koeken, 1 el sesamzaad, 1 grote ajuin, shoyu
GEKRUIDE BOELGOER

2 koppen boelgoer, 1 ajuin in dunne schijfjes gesneden, 2 tl sesamolie, 4 koppen water, 1 el shoyu, snuifje tijm
GESTOOFDE KOMKOMMER

1 komkommer, 1 ajuin, 1 tomaat, olijfolie, zeezout, kerrie
GRAAN-GROENTESCHOTEL

2 koppen gare granen (rijst, gierst, boekweit,...), 2 ajuinen, olie, 3 el tarwemeel, 100 g paddestoelen, 1 pond kleingesneden seizoensgroente
GROENTETAART ZONDER BODEM

1 grote ajuin, 1 kleine knolselder, ¼ hokkaidopompoen, 1 pastinaak, 1 winterwortel, ¼ kop water, ¼ tl zeezout, sesamolie
HAWAIAANSE GRIESMEELMOKKA

1/2 l sojamelk, 5 el griesmeel, 3 el rapadura, 4 kl sterke koffie/yannoh, 50 g geraspte kokos
HERFSTSALADE

1 kleine biet, 1 middelgrote aardappel, ½ goudreinet, ½ kleine ajuin, slabladeren of jong groen, 100 g tofu, 1 el genmai-su, 1 tl shoyu, 1 umeboshi
INDIASE ZOETE LASSI

0,25 l yofu, 0,25 l water, 2 tl rapadura, vanillepoeder, 3 el gepureerd fruit, gehakte pistaches of walnoten
INGEMAAKTE PADDESTOELEN

400 g paddestoelen, 1 dl rijstazijn, 2 laurierblaadjes, 3 takjes tijm en/of rozemarijn en/of oregano, 1 chilipeper, 3 dl olijfolie
IZIKI MET WORTEL EN TOFU

1 kop wortel in rondjes, 1 kop tofu in blokjes, 1 kop gekookte iziki, zeezout
JAPANSE KOOLSALADE

500 g witte of spitskool, 2 el sesamolie, 1 el umesu, 1 el shiromiso, 1 el shoyu, 2 el sesamzaadjes, 1 kleine wortel of enkele radijsjes
KANTENDESSERTJE MET APPELEN

2 koppen vocht (bv half water, half appelsap), 1 staaf of 10 gr kanten, 2 appelen, olie, zout, kaneel
KINPIRA

3 middelgrote wortels (peen, kliswortel, schorseneer, paardebloemwortel, smeerwortel), 1 el sesamolie, 2 el shoyu, 0,5 k water, 1 tl versgeraspte gember
KOMKOMMER IN UMEBOSHISAP

1 komkommer, 2 umeboshi’s, 2 koppen water
KOOLSOEP MET TEMPEH

2 ajuine, 1 kleine savooi, 2 aardappels, sesamolie, 1,5 tot 2 l bouillon, 1 tl karwij, 1 pakje tempeh, 2 tomaten, zeezout
LENTEGROEN MET TOFU

2 ajuinen, 1 broodzak vol brandneteltoppen of speenkruidblaadjes, 250 g tofu, shoyu, sesamolie
OOSTERSE POMPOEN

300 g pompoen, 200 g knolselder, 1 banaan, 2 el rozijnen, 1 ajuin, 2 el amandelschilfers, 3 el olijfolie, 1 kl kerrie, 1 kl geraspte gember
PAARDEBLOEMBLAD

1 k gesneden paardebloemblad (molsla), 1 kleine ajuin, 1 tl sesamolie, 1 tl shoyu, 3 el water
PAËLLA

3 k rijst, 250 g prinsesseboontjes, 250 g doperwten, 250 g worteltjes, 500 g tomaten, 1 ajuin, 250 g paddestoelen, 2 paprika’s, 1 citroen, peterselie, olijfolie, tamari, zwarte olijven, saffraan
PASTINAAK à L’ORANGE

450 g pastinaak, 1 ajuin, 1 dl sojamelk of lima 3, 1 el tarwemeel, 1 el olie, 1 kl appelsienrasp, 1 el gehakte peterselie, (kruiden)zout
PINDASAUS

4 el pindakaas, 2 el olie, 1 el citroensap, enkele druppels shoyu, 1 el esdoornsiroop
POMPOEN-VLIERBESPANNENKOEKEN

200 g gare en gepureerde pompoen, 150 g vlierbessen, 1 kleine fijngehakte ajuin, 1 tl gemberpoeder of stukjes versgeraspte gember, 1 tl korianderpoeder,
POSTELEIN-APPELSALADE

300 g postelein, 2 appels, 2 el olijfolie, sap van 1 citroen, 1 tl mosterd, snuifje kruidenzout, 1 gesnipperde ajuin, paar takjes peterselie, 1 tl paprikapoeder
RIJST MET BOEKWEIT

1,5 k rijst, 0,5 k boekweit, 0,5 l geweekte rozijnen, 0,5 k gemengde noten, 1 ajuin, 1 appel, 1 el kerrie, 4 k bouillon
RIJST MET TAUGE

2 koppen hete gare rijst, 2 gesnipperde ajuintjes, 2 koppen taugé, 3 el gomasio, 1 el tamari, sesamolie
SHIITAKE IN DE WADJAN

1 ajuin, 1 wortel, 1 kleine koergette of pastinaak, 250 g seitan, 250 g shiitake, shoyu, peper, zout, olijfolie, komijnzaadjes, kerrie
SHOYUSOEP

10 cm daikon of 1 grote raap, 1 flinke preistengel, 10 cm wakame, 2 shiitake, shoyu, peterselie
SNELLE PICKLES

Op een totaal van 1 kg zeer fijn gesneden groenten, bv chinese of witte of spitskool, met of zonder ajuin, mengt u 4 el zeezout al knedend erdoorheen.
SOBA IN BOUILLON

1 pakje yomogi soba, 2 shiitake, 1 preistengel, 1 takje selder, 1 noriblad, shoyu, kombu, 1 raap
SOPAIPILLAS

2 k bloem, 1 k pompoenpuree (gekookte en gezeefde pompoen), 2 afgestreken el margarine, licht gezouten warm water
SPAGHETTISALADE

1 pakje somen of udon, 1 k gare doperwten, 1 geraspte wortel, 4 in stukken gesneden tomaten, 1 k komkommerschijfjes, 6 radijsjes in schijfjes
SPECULAAS

200 g gezeefd tarwemeel, 65 g koekkruimels, 15 g spekulaaskruiden, 2 tl zeezout, 1,5 el olie,1 el graanstroop, 125 g gemalen rozijnen
SPITSKOOLSALADE

500 g spitskool, 2 tl karwij, 2 tl venkelzaad, 2 tl anijs, sesam, shiro miso
SPLITERWTENSCHOTEL

olie, 1 grote ajuin, 1 pond seitan, 1 pond spliterwten, 2 tl koenjit, kombu
TAMARIPICKLES

Snij enkele ajuinen (of radijs, rammenas, daikon, ...) in ringen van zo’n 4 mm dik, leg ze in een pot met een inhoud van 1 liter.
TEMPEH MET KERRIESAUS

1 kleine ajuin, 2 el olie, kerrie, 4 el bloem, 2,5 dl groentenbouillon, 1 banaan, 150 g tempeh, shoyu, 25 g walnoten
TOFUCREME MET AARDBEIEN

1 blok tofu, 3 kl amandelpasta, ½ l appelsap, vanille, 1 el kuzu, snuifje zout, aardbeien
TOFUCRÈMETAART

½ kg tofu, 2 el olie, enkele el esdoornsiroop, vanille, citroensap
VLAAMSE TRUFFELS

2 ons tarwebloem (85%), 1 el esdoornsiroop, 1 ons kokosrasp, vanillepoeder, zeezout, 1 el olie, 2 dl water, 2 ons gedroogde pruimen, 1 ons havervlokken, 1 el carobpoeder
VRUCHTENSALADE MET KARWIJ

1 banaan, 1 pompelmoes, 1 appel, 1 appelsien, 0,5 tl karwij, citroensap, esdoornsiroop
WAKAME MET BLOEMKOOL

WAKAMESLA

1,5 kop radijs in schijfjes, 2 koppen komkommersneetjes, 1 kl zout, 2 el citroensap, 50 g verse wakame, 1 kop ajuin in schijfjes, 250 g tofu, shoyu
ZEESOEP

ZOETE WORTELSCHIJFJES

ZOETZURE DAIKONPICKLE

Was zo’n 700 g daikon en snij de witte wortesl in fijne rondjes. Meng 2 kl zeezout met 6 el rijstazijn en 4 el maismoutstroop en voeg de daikonschijfjes daaraan toe.
ZOUTWATERPICKLES

Kook 1 liter water met 1 k (!) zeezout tot het zout is opgelost, laat het afkoelen en voeg het bij een pot gesneden groenten.