Snel, makkelijk, dankbaar en lekker: nishime
Het is alweer bijna 3 jaar geleden dat het recept voor nishime in de karweetjes stond: daarom even een opfrissing.
Nishime, in de korte definitie, is een stoomschotel op zeegroente.
Daarvoor wordt gewoonlijk kombu gebruikt, maar wakame, nori, dulse, zeelatuw, zeespaghetti kunnen natuurlijk ook, zowel in gedroogde als in verse vorm.
Waarom op zeegroente?
Dat is simpel: de smaak van de landgroenten wordt versterkt, wat maakt dat zowel zoete als frisse en hartige smaken beter uitkomen.
En alsof dat nog niet genoeg is verrijken ze de groenten ook nog eens met mineralen en oligo-elementen en maken ze die beter verteerbaar.
De zeegroente kan op de bodem van de pot, maar onze voorkeur gaat uit naar een metalen margrietje.
De pot zelf moet daar groot genoeg voor zijn en bij voorkeur een deksel hebben met een vlakke greep: later zal blijken waarom.
Wat hebt u verder nog nodig?
Groenten! Veel verschillende groenten! Best in een gemengde samenstelling van:
zoete groenten: aardappel, ajuin, bataat of pastinaak, aardpeer, pompoen, biet, wortel, ...
hartige groenten: prei, kliswortel, spruitjes, savooi, boontjes ...
frisse groenten: witloof, koolrabi, knolselder, witte kool, spitskool, radijs, rammenas, daikon, ...
Beter geen andere nachtschaden (paprika kan nog net) en geen bladgroenten: die zouden kapotgestoomd worden.
Hoe gaat u te werk?
Giet water op de bodem van de pot tot dat de onderkant van het margrietje net raakt.
Spoel de verse zeegroente goed af om de zoutkristallen te verwijderen, of week de gedroogde stengels/bladeren.
Scheur, knip (roestvrije schaar gebruiken!) of snij ze in grove stukken en gebruik die om het margrietje volledig te bedekken.
Maak een buitencirkel met de hele aardappelen of stukken bataat en vul die op met hele ajuintjes, of halve, of kwartjes, als het grote zijn.
Daarbovenop komen de andere groenten in hun geheel of in grove stukken, diagonalen, kwarten gesneden, helemaal bovenop de pijltjes witloof of halvemaantjes pompoen.
De gaten kan u enigszins opvullen met in dobbelsteentjes gesneden tofu curcuma/basilico, gerookte tofu of (liefst gemarineerde) tempeh.
Zet de pot op hoog vuur en verzwaar het deksel met bv een steen (aha!), draai het vuur laag als het deksel begint te dansen en/of er stoom ontsnapt.
De nishime is klaar als de hardste groente gaar is: schik verschillende groenten in een mooi kleurarrangement op een bord en giet er een geutje soja- of rijstroom over.
Smakelijk!