Tiendensalades

Tiendensalades

U weet dat u eigenlijk niet genoeg groenten eet, maar doet uw best met een salade bij de maaltijd? 

Draai het eens om: maak maaltijdsalades!

 

Met, juist ja, 10 ingrediënten, of meer, zo u wil (of niet kan kiezen).

(Dat hangt ook af van hoe u ingrediënten definieert: is vinaigrette er een, of zijn dat er meteen 4, 5, 6?)

Voor de duidelijkheid: wij beschouwen een slasaus, dressing, vinaigrette telkens als één ingrediënt.

 

Een maaltijdsalade heeft uiteraard een basis: dat kunnen gare aardappelen of bataten zijn, gekookte udon of somen, restjes gare granen zoals rijst, quinoa, boekweit, gerst ,….

Er zitten veel groenten in: een combinatie van blad-, knol- en wortelgroenten, samen met vruchtgewassen en soms ook fruit.

Er zitten veel kleuren in, ook dat is belangrijk, en veel smaken: ideaal is ze allemaal aan bod te laten komen, zoet, zuur, hartig, bitter en pikant.

Waarbij zoet staat voor alles wat niet hartig, bitter, zuur of pikant is – aardappelen, udon, spruitjes zijn dus zoet. 

Bent u mee?

 

Graag wat voorbeelden? Variëren en uitbreiden naar keuze, dat spreekt!

 

Een lekkere wintersalade kan bv bestaan uit aardappel en paarse bataat, kerstomaatjes, rammenas (geraspt of in kleine stukjes), spruitjes (in schijfjes gesneden en geblancheerd), veldsla, augurken, kappertjes, venkel en daarover een vinaigrette met mosterd.

De paarse kleur maakt van het geheel een lust voor het oog, de pekelgroenten zorgen voor een hartige dan wel zure toets, veldsla en spruitjes voor mooi groen, tomaatjes voor vlekjes rood. 

Probeer eens geblancheerde prei ipv spruitjes, of zure appelen ipv venkel.

 

Een lentesalade kan samengesteld worden met in drieën gebroken gaargekookte udon of somen, geraspte wortelen, witloof, gedroogde tomaten, wakame, kanten en dulse (ofte sea vegetable salad), augurken en kappertjes, geraspte daikon, arganolie en genmai-su.

 

Voor een zomersalade mag u de kunst van de beperking toepassen, want ja: zoveel keuze!

Gare bloemige aardappelen, tomaten, paprika, krop- of ijsbergsla (of een andere), mais (uit glas), sperzieboontjes (uit glas), radijzen, komkommer, kappertjes en een milde vinaigrette, of hennepolie en ume-su

 

De herfstsalade is het makkelijkst, door een overvloedig, kleurrijk, smakelijk aanbod.

Yomogi soba of een restje quinoa, rode bieten (in dobbelsteentjes geblancheerd), komkommer, tomaten, verse mais, wortelen (geraspt), takoewan (in dunne waaiertjes), tuinkers, kappertjes of zilverajuintjes, veganaise.

Of u maakt zelf een erg aparte dressing, door veel ajuinen klein te snijden, ze lang te fruiten tot ze zoet smaken, en er dan een lik umepasta onder te draaien.

Smakelijk!



Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken