Wie weet? De winkelweetjes
Wilt u graag op de hoogte blijven van waar De Karwij zoal mee bezig is? Dan kan u de wiweetjes eens in alle rust bekijken. U leest er onder meer over kuzu, hergebruik, wilgenroosje, ume, zomerse yannoh, een boek, een erfenis, rode bietenchips, aromahangers, nishime, laagfrequent geluid, het geheim van de darmen, tinnitus, alepzeep, en...
iets niet duidelijk? Neem gerust even contact op
Kom langs. Bel. Mail. U bent welkom!
Japanse theepotten

Tiendensalades

U weet dat u eigenlijk niet genoeg groenten eet, maar doet uw best met een salade bij de maaltijd?Draai het eens om: maak maaltijdsalades!
Energie besparen: het belang van de eerste huid

U hebt al die berichten over de prijsverhogingen van gas en elektriciteit wellicht ook gehoord of gelezen, en de artikelen met de spaartips, die zich vooral richten op de tweede en derde huid.
Alepzeep

… en de vele toepassingen ervan. Alepzeep is de traditionele zeep uit het Syrische Aleppo, die gemaakt wordt uit verzeepte olijfolie met een wisselend aandeel laurierolie – meer niet. Hoe hoger het gehalte aan laurierolie, hoe zachter de zeep.
Tinnitus

Omdat we weten dat nogal wat mensen daaronder lijden delen we graag een tip uit een boek van Stephen T. Chang (Handboek voor de volledige zelfgenezing).
Snel, makkelijk, dankbaar en lekker: nishime

Het is alweer bijna 3 jaar geleden dat het recept voor nishime in de karweetjes stond: daarom even een opfrissing.
Het geheim van de darmen (2) (Der Spiegel 33/2019 - zelfde opmerkingen)

Gek genoeg blijven de darmen nog grotendeels onontgonnen gebied, wetenschappelijk gezien dan.
Aromahangers

W a t ?
Minivaatjes voor etherische olie in de vorm van een keramisch vaatje aan een koord of een halfedelsteen-met-gaatje aan een kettinkje.
Yannoh on the rocks

Doe enkele ijsblokjes in een glas met schroefdeksel, voeg er alnaargelang de grootte 1 of 2 schepjes yannoh instant bij en vul het glas op met rijstemelk. Goed schudden, inschenken - smakelijk!
Het geheim van de darmen (1)

In Der Spiegel van 29 juni 2019 staat een machtig interessant artikel over de jongste wetenschappelijke bevindingen over de darmen: ‘Das Superorgan. Der Darm und das Geheimnis eines langen Lebens’.
Iets om over na te denken...

Onderzoek van nobelprijswinnares Elizabeth Blackburn heeft aangetoond dat een veganistische voedingswijze al na 3 maanden 500 genen kan veranderen
Laagfrequent geluid

Deze keer een artikel op vrt.be:
“2 tot 8 procent van de bevolking hoort een mysterieuze brom
Feestelijke chips

...van chioggia of gewone rode bieten!
Wat u daarvoor nodig hebt: 700 g verse bietjes, 2 el olijfolie, 2 tl grof zeezout.
Over materiële en geestelijke erfenissen

De Vitasana is weer achter de rug - de nationale biovakbeurs, voor wie de naam niet zou kennen - en het was een inspirerende editie.
De leessteen: onthaastingskampioenen

Wist u dat bomen kunnen zweten en welke gevolgen dat heeft?
Dat in het woud het recht van de sterkste geldt, maar de zwakkeren nooit verlaten worden?
De wonderlijke ume

Wie heeft er nog nooit van gehoord?
Onrijp geplukte steenvruchtjes - meestal worden ze pruimen genoemd maar eigenlijk zijn het abrikozen - worden gepekeld met zeezout en shisoblaadjes,
Kleinbloemig wilgenroosje

Soms zijn winkelgesprekjes zo mooi, grappig of opvallend dat we ze u niet willen onthouden.
Zoals het volgende.
Hergebruik

Het is een principe dat al dateert uit onze begindagen in de jaren ’80: hergebruik of recyclage.
Wat we zoal een tweede leven geven?
De geneeskracht van kuzu

Ook wel gekend als koedzoe of koezoe.
Het is het zetmeel van een krachtige wilde wingerdplant die zich om bomen heen slingert. U kent kuzu wel: witte onregelmatige poederige brokjes, die vooral als bindmiddel gebruikt worden.